Hoppa till huvudinnehållet

Politiker ser risk för kompetensflykt från sjukhuset

Publicerad:
Jerker Johansson och Stig Bertilsson ser båda risk för kompetensflykt från Dalslands sjukhus.
Jerker Johansson och Stig Bertilsson ser båda risk för kompetensflykt från Dalslands sjukhus. Foto: Conny Hultgren

Nu finns en risk för kompetensflykt från Dalslands sjukhus. Det säger både Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus, och Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

De gör det efter beskedet att ingen aktör velat lägga anbud på specialsjukvården på sjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad.

Inga anbud på specialistvården – nya tag för nämnden: "Ingen oro"

– Nu finns en risk för kompetensflykt från Dalslands sjukhus. Ska vi behöva vänta till i oktober när avtalet går ut innan vi får besked? Vi vill veta, säger Jerker Johansson.

Linda Jansson säger att det inte finns något att oroa sig för. Om det inte finns en privat aktör som tar över så går regionen in. Vad säger du om det?

– Innan Praktikertjänst eller Aleris tog över så drevs småsjukhusen av regionen. Men småsjukhusen drevs på undantag. Skulle det sparas så blev det alltid småsjukhusen som drabbades. Om regionen sköter det som förut är risken stor att småsjukhusen hamnar i strykklass.

– Vi kräver tryggheten åter till Dalsland. Så snabbt som möjligt vill vi ha besked, säger Jerker Johansson.

”Kan dräneras på personal”

Stig Bertilsson har tidigare inte känt någon oro, men berättar att läget förändrats.

– När det nu finns intressenter som dragit sig ur så har vi en ny situation. Jag betvivlar inte det Linda Jansson säger, men det krävs nu ett starkt uttalande från NU-sjukvården om att det ska finnas specialistsjukvård på Dalslands sjukhus. Det skulle ge ytterligare tyngd, säger Stig Bertilsson.

– Det finns även personal som kan bli osäker på om det kommer att fortsätta finnas jobb på Dalslands sjukhus. Här finns en fara att sjukhuset kan dräneras på personal. Det finns någon vakans där redan i dag.

– Det börjar bli ont om tid. Den 31 oktober går avtalet med Aleris ut. Ett alternativ hade därför förstås varit att försöka göra en överenskommelse med Aleris att de fortsätter om det går, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

AlerisBäckeforsDalslands sjukhusJerker JohanssonLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPolitikStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.