Hoppa till huvudinnehållet

Besked att slopa restriktioner möts med försiktig optimism

Publicerad:
Agneta Johansson, kommunchef i Dals-Ed, och Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors, är försiktigt optimistiska till beskedet att restriktionerna slopas.
Agneta Johansson, kommunchef i Dals-Ed, och Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors, är försiktigt optimistiska till beskedet att restriktionerna slopas.

Coronarestriktionerna kommer att lyftas från den 9 februari.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT under en pressträff på torsdagen.

Beskedet möts med försiktig optimism hos kommuncheferna i Bengtsfors och Dals-Ed.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, statsminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) meddelade under torsdagen att regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, statsminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) meddelade under torsdagen att regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. Foto: Marko Säävälä /TT

– Det är klokt att försöka återgå till ett mer normalt läge, men allra viktigast är att folk kommer tillbaka till sina jobb och är friska, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors.

Han berättar att kommunens krisledningsgrupp ska hålla ett möte på måndag för att se över vilka restriktioner man kan ta bort.

Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors kommun, meddelar att det viktigaste är att alla kommer tillbaka sina jobb och är friska.
Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors kommun, meddelar att det viktigaste är att alla kommer tillbaka sina jobb och är friska. Foto: Conny Hultgren

– Läget är ännu ansträngt och många anställda är fortfarande hemma och är sjuka. Vi fortsätter uppmana alla anställda som är sjuka att stanna hemma, säger Göran Eriksson.

Sista digitala mötet?

Måndagens kommunfullmäktigemöte i Bengtsfors kommer att hållas digitalt.

Kommunfullmäktiges ordförande i Bengtsfors, Jan-Åke Jansson (KD).
Kommunfullmäktiges ordförande i Bengtsfors, Jan-Åke Jansson (KD). Foto: Conny Hultgren

– Vi har haft ett antal digitala möten, men förhoppningsvis så blir det sista gången nu, säger Jan-Åke Jansson (KD), kommunfullmäktiges ordförande.

Hur tycker du det har gått att hålla digitala möten?

– Det har fungerat alldeles utmärkt. Det har varit någon enstaka ledamot emellanåt som haft problem med uppkopplingen, men då har en ersättare fått gå in. Sedan tror jag ändå att det blir bättre debatter om mötena kan hållas fysiskt så därför hoppas jag att vi kan hålla fullmäktigemötet i mars som vanligt, säger Jan-Åke Jansson.

Fortsätter ta prover

Agneta Johansson är kommunchef i Dals-Ed.

Agneta Johansson, kommunchef i Dals-Eds kommun, tror och hoppas att det värsta av pandemin nu ligger bakom oss.
Agneta Johansson, kommunchef i Dals-Eds kommun, tror och hoppas att det värsta av pandemin nu ligger bakom oss. Foto: Tommy Löfgren

Hon menar att beskedet från regeringen fortfarande är lite för färskt för kunna kommenteras, men säger ändå att:

– Vi kommer att behöva fortsätta provta vår vård- och omsorgspersonal och sedan behöver vi veta vad som gäller för användandet av munskydd och liknande. Men vi följer de restriktioner som Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland ger oss.

– Det värsta har vi nog bakom oss nu, men det är fortfarande många som har symtom och vi har även haft ett utbrott av vinterkräksjukan. Det är ett ansträngt läge för personalen, men verksamheterna fungerar, säger Agneta Johansson.

Därför fattas beslutet

Regeringen motiverar sitt beslut att slopa restriktionerna med att vaccinationstäckningen är hög och att färre personer blir allvarligt sjuka, dessutom har kunskapsläget förbättrats om omikron.

Att restriktionerna tas bort innebär bland annat att deltagartak försvinner, att restauranger och kaféer slipper regler om avstånd och storlek på sällskap och även att särskilda regler för cuper och privata fester i hyrda lokaler tas bort.

Artikeltaggar

Agneta Johansson Bengtsfors kommunCoronavirusetDals-Eds kommunDalslandFolkhälsomyndighetenGöran ErikssonJan-Åke JanssonKarin Tegmark WisellLena HallengrenMagdalena AnderssonNyheterPandemiRegeringenSverigeVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.