Hoppa till huvudinnehållet

Insändarreplik: Framgångsrik vaccinering i regionen

Publicerad:
Vaccineringen i regionen har varit en framgång, hävdar författarna av inlägget. Bilden är från vaccinationsdagen i Åmål.
Vaccineringen i regionen har varit en framgång, hävdar författarna av inlägget. Bilden är från vaccinationsdagen i Åmål. Foto: Ove Rydh

Replik till Socialdemokraterna Helén Eliassons och Bijan Zainalis insändare om regionens brist på vaccinationstider i Dalslänningen den 18 januari.

Sedan vaccineringen mot covid-19 påbörjades i Västra Götalandsregionen har över tre miljoner doser vaccin delats ut. 85,8 procent av befolkningen har fått en dos, 82,4 procent har fått två doser och 36 procent har fått tre doser. Arbetet som har genomförts under svåra omständigheter har varit en stor framgång.

Insändare: Ojämlikhet i regionen ger brist på vaccinationstider

Vaccination skyddar effektivt mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19 och är det bästa skyddet vi har. Därför uppmanar vi alla som kan att vaccinera sig. Samordningen av vaccineringen fungerar väl, det finns gott om vaccin och vaccineringen hade aldrig varit möjlig utan samarbetet med privata aktörer. Socialdemokraterna försöker ta billiga poänger när de menar att det inte är möjligt att vaccinera sig i vissa kommuner. Påståendet stämmer inte överens med verkligheten. Vaccinationsviljan i länet är stor och trycket på vaccinatörerna är högt och det är i grunden något som vi välkomnar.

Regionens samlingssida på nätet för vaccinationstider, bokningsbara tider och drop-in samt extra vaccinationsinsatser, ger en bild av läget just nu. Samlingssidan speglar inte tillgänglighet eller kapacitet i varje kommun över en längre tid. Västra Götalandsregionen har hela tiden arbetat hårt för att säkra en geografisk närhet till vaccination och regionen uppmuntrar vårdcentralerna att vaccinera så mycket de kan. Detta faktum till trots försöker Socialdemokraterna påstå något annat.

Vårdcentralerna har tagit ett stort ansvar för att vaccinera prioriterade grupper så som äldre, personer med hemtjänst eller personer som bor på LSS-boenden eller äldreboende samt kommunal vård- och omsorgspersonal. På flera håll samarbetar vårdcentraler och har tillsammans skapat vaccinationshubbar för att säkerställa vaccinationen långsiktigt. Därför kan antalet vaccinatörer skilja sig mellan kommunerna, men totalt finns det en god kapacitet att vaccinera. Den som verkligen inte har möjlighet att ta sig till en hubb kan vaccinerna sig på sin vårdcentral.

I dagarna genomfördes Vaccinationsdagen med drygt 140 vaccinatörer. Det var en särskild satsning för att ännu fler ska få möjlighet att ta sin första, andra eller tredje dos. Över 30 000 personer passade på att få en dos under dagen. Ett utredningsarbete är även påbörjat för hur vaccinationer kan tas om hand långsiktigt i regionen och hur detta kan samordnas. I detta arbete väntar en upphandling av externa vaccinatörer för att kunna vara ett stöd till vårdcentralerna.

Sedan regionen fick tillgång till vaccin har vi säkerställt att alla som vill har vaccinerats och det med ett fokus på hög kapacitet, mobilitet och geografisk närhet. Detta arbete hade inte varit möjligt utan alla medarbetares engagemang och insatser i en väldigt ansträngd situation. I denna omfattande insats har särskild hänsyn getts till utsatta och personer i riskgrupp. För i vår region ska alla möta en jämlik vård.

Pär Lundqvist (L)

Regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården

Monika Beiring, (M)

Ordförande Närhälsan

Artikeltaggar

Bijan ZainaliInsändareSocialdemokraternaVaccinationVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.