Hoppa till huvudinnehållet

Alla restriktioner slopas nästa vecka

Publicerad:
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Marko Säävälä /TT

Coronarestriktionerna kommer att lyftas från den 9 februari.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

– Jag vet att dagens besked innebär en stor lättnad för många företagare, inte minst inom restaurang- och hotellbranschen och nöjes- och kulturbranschen, säger Magdalena Andersson.

– Regeringens aviserade stöd ligger fast.

Beskedet kommer på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Restriktionerna har bidragit till att minska smittspridningen, men nu går vi in i en ny fas, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Beslutet att slopa restriktionerna motiveras med att vaccinationstäckningen är hög och att färre personer blir allvarligt sjuka, dessutom har kunskapsläget förbättrats om omikron.

Att restriktionerna tas bort innebär bland annat att deltagartak försvinner, att restauranger och kaféer slipper regler om avstånd och storlek på sällskap och även att särskilda regler för cuper och privata fester i hyrda lokaler tas bort.

– För att motverka en ny skjuts bör återgången till arbetsplatser och lärosäten ske successivt, säger socialministern.

Dessutom kommer särskilda rekommendationer för ovaccinerade att ligga kvar.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarin Tegmark WisellLena HallengrenMagdalena AnderssonStockholmSverigeVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.