Hoppa till huvudinnehållet

Samuelsson blir ny kommundirektör nästa vecka: ”Har erfarenhet”

Publicerad:
Jan-Erik Samuelssin, i mitten, tillträder formellt som kommundirektör nästa vecka. Här flankeras han av Lena Björk, folkhälsostrateg, och Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef.
Jan-Erik Samuelssin, i mitten, tillträder formellt som kommundirektör nästa vecka. Här flankeras han av Lena Björk, folkhälsostrateg, och Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef. Foto: Andreas Dagström

Förhandlingarna är avslutade och pappersarbetet klart. Nu återstår bara ett officiellt beslut i kommunstyrelsen innan Jan-Erik Samuelsson blir Åmåls nya ordinarie kommundirektör.

Den 9 februari tillträder Jan-Erik Samuelsson formellt.

– Vi befinner oss i ett mellanläge nu, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S), då tillförordnandeskapet står kvar samtidigt som alla vet att Samuelsson strax kan sudda ut tf framför sin yrkestitel.

Rekryteringsprocessen blev både lång och omfattande. Totalt 27 personer anmälde intresse för tjänsten, som varit vakant sedan Anders Sandén slutade.

Till skillnad från förra gången skötte kommunen processen på egen hand, genom en speciell rekryteringsgrupp.

Gallringen inleddes med att åtta kandidater valdes ut. Dessa kallades till digitalt möte, där alla fick möjlighet att presentera sig själva.

I slutändan återstod tre toppnamn, av vilka Jan-Erik Samuelsson ansågs bäst lämpad.

– Det har varit en ärlig konkurrens, öppen och tydlig, säger Michael Karlsson (S).

Jan-Erik Samuelsson blev inte uppmanad av kommunen att söka tjänsten, det valet gjorde han själv.

– Sammantaget var det ledarskapet som avgjorde valet. Samuelsson har också erfarenheter med sig av kommunal organisation, och har nu provat på rollen som kommundirektör. Sedan ska man veta att det är skillnad på att vara tillförordnad och ta över i skarpt läge, säger Michael Karlsson (S).

Samtliga gruppledare i rekryteringsgruppen ställde sig bakom Jan-Erik Samuelsson, säger kommunalrådet.

Artikeltaggar

ÅmålJan-Erik SamuelssonKommundirektörMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.