Här är Dalslänningens nya chefredaktör: ”Väldigt stark ställning”

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sofie Borg, 38 år, tar över rollen som chefredaktör efter Thomas Wallin.
Foto: Erik Nygren
Sofie Borg, 38, blir ny chefredaktör för Dalslänningen. Hon blir den första kvinnliga chefredaktören i tidningens 97-åriga historia och efterträder Thomas Wallin som nu i januari varit tidningens chefredaktör i exakt 30 år.

Thomas Wallin tycker att tiden är mogen att lämna över uppdraget. (Se även separat artikel) Bytet på chefsposten sker i april.

Sofie Borg är i dag chef för redigeringen på Nya Wermlands-Tidningen vilket även omfattar Dalslänningen.

– Det ska bli väldigt roligt att leda Dalslänningen. Det är en intressant lokaltidning som har en väldigt stark ställning. Jag är själv fostrad på mindre tidningar och tycker egentligen att lokaltidningarna är de viktigaste tidningarna, säger Sofie Borg.

Dalslänningens nya chefredaktör är född och uppvuxen i Segmon.

Efter att ha gått en multijournalistutbildning på folkhögskolan i Molkom började hon sin karriär genom kortare inhopp på Filipstads Tidning. Sedan startade hon tidningen Hammarönytt tillsammans med en kollega. Hon hoppade därefter av och pluggade statsvetenskap och foto.

2014 började hon arbeta som redigerare på NWT och året efter blev hon nattchef. Hon har i perioder arbetat som reporter på Provinstidningen Dalsland, Karlskoga Tidning och Filipstad Tidning. En tid vikarierade hon som chefredaktör på Arvika Nyheter.

Vidare har hon varit insändarredaktör och sommartidningsredaktör på NWT.

Du gillar lokaltidningar och menar till och med att de är viktigare än andra tidningar. Varför?

– Just därför att det blir så lokalt. Man kommer närmare läsarna och det blir en tajtare arbetsgrupp på en mindre redaktion. Det blir ett demokratiproblem om en kommun inte har en lokaltidning. Vem ska annars granska kommunen? Det är viktigt för invånarna att lokaltidningen finns.

Hur väl bekant är du med Dalslänningen?

– Jag har redigerat Dalslänningen sedan 2014 och är bekant med hur tidningen fungerar. Dalslänningen är vad en lokal tidning ska vara. Tidningen tar upp saker som visar att man har ett starkt nyhetstänk, och här finns både stort och smått.

Nu blir du Dalslänningens första kvinnliga chefredaktör någonsin. Hur ser du på det?

– Oj! Det är ju lite roligt. Men det är faktiskt inget jag ens har reflekterat över.

Hur kommer du att sätta din prägel på tidningen?

– Jag kommer att behöva jobba mig in i det hela och lära känna en helt ny arbetsplats innan jag kan svara på det. Det blir alltid slitigt i början och det är stora skor att fylla efter Thomas Wallin. Men det är också spännande och något jag ser fram emot.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag plockar oändliga mängder svamp, simmar mycket och går långpromenader. Sedan äger jag nog runt 2 000 böcker, jag läser gärna fantasy och sci-fi-böcker.

Kommer du att flytta till Dalsland nu?

– Jag börjar med att veckopendla, jag är i dag bosatt i Karlstad med min sambo Daniel. Men jag ska skaffa ett veckoboende i Bengtsfors kommun till att börja med. Var vet jag inte än. Men om någon hyr ut en stuga så är jag tacksam, säger Sofie Borg.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.