Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga smittade: ”Enormt kraftig smittspridning"

Publicerad:
Många är sjuka i covid-19. Just nu märks en rekordökning av antalet smittade.
Många är sjuka i covid-19. Just nu märks en rekordökning av antalet smittade. Foto: Anders Wiklund/TT

Just nu märks en rekordökning av antalet smittade i covid-19 i Västra Götaland. Störst procentuell ökning skedde under den gångna veckan i Dals-Eds kommun där antalet rapporterade fall ökade från 13 till 144.

Flest nya bekräftade fall i Dalsland rapporteras i Mellerud, 232 stycken. Tätt följd av Bengtsfors på 222.

I båda kommunerna har smittspridningen, precis som i Dals-Ed, ökat rejält mycket.

En liknande utveckling, om än inte riktigt lika kraftig, märks i Färgelanda där antalet nya fall uppgår till 138. I Åmål är siffran 124.

Nya bekräftade fall
KommunVecka 2Vecka 3
Bengtsfors33222
Dals-Ed13144
Färgelanda59138
Mellerud40232
Åmål60124
Källa: Smittskydd Västra Götaland

Fler smittade än tidigare

Under vecka 3 var antalet nya bekräftade fall av covid-19 totalt 44 791 i hela Västra Götaland. Det är det högsta antalet bekräftade fall en enskild vecka sedan pandemins start.

Smittspridningen i samhället är mycket stor i hela regionen och i alla åldersgrupper.

Under vecka 2 var det rekordmånga som gjorde PCR-test och under vecka 3 var det ännu fler – 130 554 PCR-prover, vilket är det högsta antalet någonsin i pandemin. Det innebär också att svarstiderna har blivit längre än önskat.

”Stanna hemma”

Detta påverkar också antalet bekräftade fall under enskilda veckor, varför antal bekräftade fall med stor sannolikhet är högre än vad som inrapporterats.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg uppmanar till hemarbete.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg uppmanar till hemarbete. Foto: Adam Ihse/TT

– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Om du kan arbeta eller studera hemifrån behöver du inte provta dig – men du behöver stanna hemma i minst fem dagar från det att du blev sjuk, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

421 vårdas på sjukhus

Förra veckan gav Folkhälsomyndigheten regionerna möjlighet att prioritera i provtagningen, något som omgående började gälla i Västra Götalandsregionen. Förväntningen är att antalet PCR-prover kommer att minska under veckan, och att den minskade belastningen innebär att svarstiderna förkortas.

Antalet inneliggande personer med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka. Den 27 januari fanns det totalt 421 inneliggande patienter med covid-19, varav 15 på intensivvårdsavdelning (IVA).

Artikeltaggar

CoronavirusetPandemiSmittskydd Västra GötalandVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.