Hoppa till huvudinnehållet

Över en tredjedel av eleverna smittade – sju klasser isolerade

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Fem klasser är isolerade hemma efter att över en tredjedel av eleverna fått symptom eller konstaterad covidsmitta.
Fem klasser är isolerade hemma efter att över en tredjedel av eleverna fått symptom eller konstaterad covidsmitta. Foto: Helena Lindgren

Spridningen av covid-19 har ökat lavinartat bland skolklasserna i Färgelanda kommun. Från och med i dag, onsdag, är sju låg- och mellanstadieklasser isolerade, efter att över en tredjedel av eleverna är hemma med antingen symptom eller konstaterad covidsmitta.

– En typ av distansundervisning, säger rektor Veronica Corell.

Det är förskoleklassen och klass 1–2 på Högsäter skola samt årskurs 1, 2, 4 och 6 på Bruksskolan som har isolerats efter att man haft mer än 30 procent frånvarande elever med antingen symptom eller konstaterad smitta.

– Det innebär att vi stänger ner klasserna i fem dagar inklusive helgen för att bromsa smittan. Eleverna får med sig arbetsuppgifter hem, så det blir en typ av distansundervisning. De är välkomna tillbaka på måndag, säger Veronica Corell, rektor på Högsäter skola, Höjdenskolan F-3 & Valboskolan 4-6.

Kan bli fler klasser

Och fler blev det under dagen. Årskurs 6 på Valboskolan har 44 procent frånvaro och isolerades senare under onsdagen.

– Det sprider sig kraftigt där också, men det beslutet är inte taget än, säger Corell.

Förra onsdagen kom direktiv från Folkhälsomyndigheten om att kommuner inte längre behöver samråda med Smittskyddet för att isolera skolklasser där covid-19 har spridits snabbt. Den nya rätten kallas för ”nedkylning” av Folkhälsomyndigheten.

– Nu kan vi själva bestämma om vi behöver göra så här för att få stopp på smittspridningen, säger Veronica Corell.

Artikeltaggar

BruksskolanCoronavirusetFolkhälsomyndighetenFärgelandaHögsäters skolaSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.