Hoppa till huvudinnehållet

Christian Rådén - alltid redo att rycka ut: ”Det är en livsstil”

Publicerad:
Som räddningsledare i både Bengtsfors och Åmål är det mycket att styra upp.
Som räddningsledare i både Bengtsfors och Åmål är det mycket att styra upp. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Dygnet runt, året runt. Christian Rådén, räddningsledare i både Bengtsfors och Åmål, är i ständig beredskap, redo att rycka ut.

– Jag älskar det här jobbet, det är en livsstil. Man vet aldrig när det händer något, säger han.

Inte ens under semestern kopplar räddningsledaren av helt. När han var på fjällsemester med familjen den varma sommaren 2018, då flera skogsbränder härjade runtom i landet, blev det en rad timmar vid datorn från fjällstugan i Funäsdalen.

– Det ringde när jag satt i liften så när jag kom upp på toppen gick jag rakt fram till kassan och frågade efter papper och penna. De undrade nog vad jag höll på med.

– Det behövdes personal och jag hade kontakt med vår personal i Bengtsfors. Ställer man frågan har vi alltid personal som vill bryta sin semester och ställa upp. Det får man vara väldigt ödmjuk inför och inte ta för givet.

Christian Rådén är räddningsledare i både Bengtsfors och Åmål.
Christian Rådén är räddningsledare i både Bengtsfors och Åmål. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Mer effektiva

Räddningstjänsten i Bengtsfors hade fem brandman åt gången som jobbade med släckningsarbete uppe i Trängslet i Dalarna den sommaren. Som en följd av alla bränderna startade 2020 Räddningsregion Bergslagen, för att bli mer effektiva och snabbt få mycket resurser vid stora händelser. I räddningsregionen ingår Västra Götaland, Värmlands län, Örebro län, delar av Dalarna samt Västmanland.

– Bengtsfors, Åmål och Dals-Ed var med och startade Räddningsregion Bergslagen. Vi jobbade redan mycket tillsammans, sedan skogsbränderna i Västmanland 2014, så kontakterna fanns men samarbetet intensifierades. Den gemensamma ledningscentralen ligger i Örebro.

Bilden är från en insats på Sågverksvägen i Billingsfors förra året då det brann i ett flislager.
Bilden är från en insats på Sågverksvägen i Billingsfors förra året då det brann i ett flislager. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Två på gång

Räddningstjänsten i Bengtsfors har idag en personalstyrka på fem heltidsanställda samt fyra grupper med fem brandmän och en styrkeledare i vardera. Därtill har Bäckefors en deltidsbrandman samt två i beredskap. I Dals Långed finns fyra man i beredskap.

– Vi är 26 brandmän anställda totalt. Det skulle egentligen vara 28 men vi har två på gång. De genomför nu tester innan de kan bli godkända.

Christian Rådén började själv som deltidsbrandman 2004, jobbade flera år som ställföreträdande chef och blev räddningschef i Bengtsfors 2017. När Åmål blev av med sin räddningsledare 2020 blev han tillförordnad räddningsledare på avtal, från den 1 maj till årets slut. Åmål ville sedan fortsätta samarbetet och fram till i första hand 2023 är Christian Rådén både Åmåls och Bengtsfors räddningsledare.

– Det fungerar jättebra, vi har en fantastisk personal både på heltid och deltid. Hade vi inte haft den personalstyrka vi har hade inte samarbetet funkat.

Social oro

Det gångna året klassar räddningsledaren som ett år med lite färre händelser. Det var omkring 140 händelser i Bengtsfors kommun, med skogsbranden i Kölviken som mest resurskrävande, men han märker av en förändring i samhället i stort.

–  Vi ser en utveckling med social oro, säger räddningsledaren Christian Rådén.
– Vi ser en utveckling med social oro, säger räddningsledaren Christian Rådén. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Vi ser en utveckling med social oro, det är något som ökat. Vi ser ökad brottslighet, trafikolyckor där det inte sällan är droger inblandade och vi ser mer av smitningsolyckor på vägarna.

Det är utmaningar som räddningstjänsten har men Rådén menar att en bra räddningstjänst ska förändras i takt med samhället.

– Om man inte hänger med måste man jobba fram metoder för att kunna hantera förändringarna. En utveckling är också att det blir mer elbilar och gasbilar och det måste vi lära oss att hantera.

Fler trafikolyckor

De nyligen avverkade julhelgerna förflöt ganska lugnt i vårt område. Någon ökning av bränder, som man kanske tror på grund av mycket ljuständning, brukar det inte vara.

– Det vi ser mest under julen är inte bränder utan fler trafikolyckor, det är fler folk i rörelse och de är inte alltid nyktra. Sedan är det många som inte mår så gott under storhelger och vi åker ut på misstanke om suicid. Den här julen hade vi två sådana utryckningar och de var i Åmåls kommun.

En livsstil

Som räddningsledare är det nya utmaningar hela tiden och Christian Rådén stortrivs. Han är alltid i beredskap, understryker att han inte är oumbärlig, men han vill gärna göra en insats.

– Jag älskar det här jobbet, det är en livsstil. Jag är både fotbollstränare och innebandytränare och någonstans här handlar det också om lagarbete. Vi löser något tillsammans, det blir en speciell anda. Vi ser och upplever saker som vi inte skulle gjort om vi inte varit i räddningstjänsten, och vi bearbetar och tar oss igenom det tillsammans.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBergslagenChristian RådénNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.