Hoppa till huvudinnehållet

Nya perspektiv på Stenebyskolan i Olle Alsholms bok

Publicerad:
I boken får Carl Malmsten och hans syn på slöjdpedagogik en avgörande betydelse för Erland Borglund och Josef Andersson.
I boken får Carl Malmsten och hans syn på slöjdpedagogik en avgörande betydelse för Erland Borglund och Josef Andersson. Foto: Tommy Lofgren

Från industrisamhälle till kunskapssamhälle. Den omvandlingen av Dals Långed belyses i en ny bok med titeln Malmsten–Nääs–Steneby av Olle Alsholm. I den lyfter han också fram delar i utvecklingen som har kommit i skymundan.

Boken är genomarbetad, innehållsrik och tilltalande i sin utformning. De många bilderna, som är intressanta i sig, bidrar till att understryka tidskänslan vid framväxten av Steneby Hemslöjdsförening och utvecklingen av Stenebyskolan.

Författaren Olle Alsholm, på bilden tillsammans med Stenebyskolans rektor Johanna Djurberg.
Författaren Olle Alsholm, på bilden tillsammans med Stenebyskolans rektor Johanna Djurberg.

Olle Alsholm är uppväxt i Dals Långed Hans pappa var Josef Andersson, som tillsammans med parhästen Erland Borglund lade grunden till hembygdsföreningen och dess efterföljare. "Äventyret Steneby", kallar Olle Alsholm deras gemensamma målinriktade arbete.

Malmsten-Nääs-Steneby är titeln på Olle Alströms bok.
Malmsten-Nääs-Steneby är titeln på Olle Alströms bok. Foto: Tommy Lofgren

Inte så känt

Den delen av historien har inte kommit fram så mycket tidigare. Boken blir därmed en viktig pusselbit som kompletterar annan litteratur om samhället.

Josef Andersson och Erland Borglund kom att betyda mycket för utvecklingen i Dals Långed. Bland annat efter att de anslutit sig till arkitekten Carl Malmstens reformiver och nytänkande inom slöjdpedagogiken.

Såg barnen

Malmstens syn på pedagogiken att sätta barnets skaparlust i första rummet kom att beröra hela Norden.

Boken Malmsten–Nääs–Steneby bidrar till historien om Stenebyskolans framväxt.
Boken Malmsten–Nääs–Steneby bidrar till historien om Stenebyskolans framväxt. Foto: Jan Lorentsson

Aina Hildingsson, som arbetade länge inom Steneby Hemslöjdsförening och senare på biblioteket vid Stenebyskolan, har bistått Olle Alsholm med fakta och korrektur.

Bland annat har hon hjälp till att identifiera personer på foton i boken.

Tre delar

I boken finns en redovisning av exempel från det grundmaterial som författaren utgått från, framförallt Josef Anderssons arkiv och utdrag från Carl Malmstenarkivet. Så här beskriver han bokens huvuddrag:

– En huvudtext där jag försökt utnyttja och förbättra tidigare information genom att infoga material från Josef Anderssons arkiv kompletterat med material från framför allt Carl Malmstensarkivet, men även arkivmaterial från Nääs med flera. Och förstås även Steneby.

– En originaltext “Joseph Andersons Livsbilder”, diktat och tecknad av Erland Borglund redan 1920.

– En berättelse "Steneby personligt " med egna tidiga minnesbilder. En tid när bland annat Sveriges flygcentrum låg på Baldersnäs och flygplanen hörde hemma vid Långbron när de hade uppstigningar över hela landet.

Egna slutsatser

Arbetet med boken har lett fram till några nya slutsatser. Olle Alsholm skriver:

"Carl Malmstens avgörande betydelse för dagens Steneby har alltid stått klart för mig. Jag har även uppfattat att ”parhästarna från Nääs”, Josef Andersson och Erland Borglund, enligt Malmstens nomenklatur, varit uppskattade biträdande lärare vid olika kurser i Malmstens regi. Däremot hade jag inte insett vidden av hur direkt delaktiga och bidragande såväl ”parhästarna” som Steneby varit i att förverkliga Malmstens reformiver."

Boken är tryckt Universitetsservice US-AB, Stockholm 2021.

Artikeltaggar

BaldersnäsDals LångedLitteraturOlle AlsholmStenebyskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.