Hoppa till huvudinnehållet

Familj utvisningshotad – bott i Billingsfors sedan 2010: Kommunalrådet agerar

Publicerad:
Familjen är utvisningshotad trots att de bott i Sverige sedan 2010 och är rotade i Billingsfors. Hassan Khudoyan med hustrun Alina Sadoyan och barnen Xeme, 12, Eva, 7, Råhi, 3 och Ariana, 3 månader med katterna Fyzzy och Popie.
Familjen är utvisningshotad trots att de bott i Sverige sedan 2010 och är rotade i Billingsfors. Hassan Khudoyan med hustrun Alina Sadoyan och barnen Xeme, 12, Eva, 7, Råhi, 3 och Ariana, 3 månader med katterna Fyzzy och Popie. Foto: Tommy Löfgren

Hasan Khudoyan, 36, och hans familj riskerar att utvisas till Armenien. Detta efter nästan tolv år i Sverige och Billingsfors där hela familjen, Hasan och hans fru Alina, 34, och deras fyra barn, bor sedan 2010.

Tidigare har allmänhet och kyrkan i Billingsfors agerat för familjen Khudoyans sak. Nu har även kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) fått nog.

Hassans familj riskerar att utvisas – nu har man startat namninsamling i protestDärför undgick Systembolagsrånare utvisning efter flera brott

– Det är något väldigt fel på den svenska migrationslagen när den somaliske killen som rånade Systembolaget i Bengtsfors inte utvisas. I stället utvisar man den här familjen som har bott i Sverige och är rotade i Billingsfors sedan 12 år tillbaka och där pappan jobbar på Ica. Man blir ju rasande, säger Stig Bertilsson.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Han har nyligen skrivit ett brev till Migrationsverket i ärendet.

”Jag fruktar för mitt liv”

Migrationsverket anser inte att familjen riskerar något genom att utvisas till Armenien. Men Hasan Khudoyan håller inte med.

– Det är lång historia och jag vill inte gå in i detalj på vad det handlar om, men jag fruktar för mitt liv om jag blir skickad tillbaka till Armenien. Och mina barn – de vet inget annat än Sverige. Min äldsta dotter Xeme var ett år när vi kom till Sverige. De tre andra är födda i Billingsfors, säger Hasan.

Stress och stor oro

Han berättar att familjen har överklagat Migrationsverkets utvisningsbeslut och att oron är stor inför vilket besked de kommer att få.

Familjen är utvisningshotad trots att de bott i Sverige sedan 2010 och är rotade i Billingsfors. Hassan Khudoyan med hustrun Alina Sadoyan och barnen Xeme, 12, Eva, 7, Råhi, 3 och Ariana, 3 månader.
Familjen är utvisningshotad trots att de bott i Sverige sedan 2010 och är rotade i Billingsfors. Hassan Khudoyan med hustrun Alina Sadoyan och barnen Xeme, 12, Eva, 7, Råhi, 3 och Ariana, 3 månader. Foto: Tommy Löfgren

– Vi är oroliga hela tiden över vad vi kommer att få för svar från Migrationsverket. Vi tvingas ta dag för dag. Det har vi gjort nu i 12 år. Det är en väldig stress med väntan och många negativa tankar i familjen. Min äldsta dotter orkade under en period inte gå i skolan. Hon kan inte förstå att man skickar en svensk flicka till ett land som hon inte känner till. Hon är snart 13 år nu och studerar på Bengtsgården.

– Varför tar inte Migrationsverket hänsyn till FN:s barnkonvention? frågar sig Hasan.

Arbetar på Ica

Hasan arbetar på Ica Nära i Billingsfors och hans fru Alina har jobbat frivilligt i kyrkan, men är hemma nu med yngsta barnet Ariana som är tre månader.

Hasan Khudoyan utanför sin arbetsplats Ica Nära i Billingsfors.
Hasan Khudoyan utanför sin arbetsplats Ica Nära i Billingsfors. Foto: Sanna Stark

Familjen består i övrigt av Xeme, 12 år, Eva, 7 år, Råhi, 3 år och Ariana, 3 månader.

Namninsamling

Billingsforsborna har tidigare gjort en namninsamling, där de visat sitt stöd för familjen, som de skickat till Migrationsverket.

– Vi har haft god hjälp av Solveig Nettelbo, Per Eriksson och Stein Begby. De försöker pressa på olika sätt. Nu har jag har även varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson som har skrivit till Migrationsverket. Det är bara att hoppas att det hjälper, säger Hasan Khudoyan.

Artikeltaggar

BillingsforsMigrationMigrationsverketNyheterPer ErikssonSolveig NettelboStein BegbyStig BertilssonUtvisning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.