Hoppa till huvudinnehållet

Därför undgick Systembolagsrånare utvisning efter flera brott

Publicerad:
Det var den 11 januari 2021 som Systembolaget i  Bengtsfors utsattes för rån.
Det var den 11 januari 2021 som Systembolaget i Bengtsfors utsattes för rån. Foto: Thomas Wallin

Den 27-årige utländske man som förra året dömdes till två års fängelse för bland annat rånet mot Systembolaget i Bengtsfors för ett år sedan, den 11 januari 2021 och misshandel och skadegörelse 2020 riskerar inte utvisning ur landet. Han uppfyller lagens krav på att få stanna säger åklagaren.

– I det här fallet fanns det inga förutsättningar att yrka på utvisning, säger Nina Friman Björk, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Borås.

Hon var huvudansvarig för åtalet mot mannen, men i tingsrätten drevs målet av en annan åklagare.

Misstänkt anhållen för väpnat rån på SystembolagetMisstänkt man åtalas för SystembolagsrånetRånmisstänkt ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Lagens krav

Enligt lagen krävs det två förutsättningar för att åklagare ska kunna yrka på utvisning, vilket sedan rätten har att ta ställning till.

Rånet skedde vid 17.30 den 11 januari 2021 och polis och väktare nåddes av larmet genom att personal utlöste överfallslarmet.
Rånet skedde vid 17.30 den 11 januari 2021 och polis och väktare nåddes av larmet genom att personal utlöste överfallslarmet. Foto: Thomas Wallin

Det är om en utländsk medborgare kom till Sverige före denne fyllt 15 år och har vistats i landet mer än i fem år. I det här fallet kom mannen till Sverige när han var 14 år och har sedan bott i Sverige.

– Så ser lagen ut och det är vad vi har att förhålla oss till, säger Nina Friman Björk.

En annan aspekt som kan leda till utvisning är brottets allvar. Det är om personen begått allvarlig och upprepad brottslighet. Den bedömningen gjordes inte i det här fallet. Mannen förekom dock i belastningsregistret sedan tidigare.

En måndagskväll

Det var måndagen den 11 januari 2021 strax före stängningstid som Systembolaget i Bengtsfors rånades på 6 000 kronor i kontanter.

En man i vit rånarluva uppvisade ett gevärsliknande föremål och/eller pistolliknande föremål samtidigt som han krävde att kassörskan skulle öppna kassan.

Ingen av personalen på plats blev fysiskt skadad, men chockades av händelsen.

Flera polispatruller deltog i sökandet och efter vissa upphittade fynd slog man till. Den då 27-årige mannen greps senare på kvällen i en bostad i Bengtsfors misstänkt för dådet.

Spår i snön

Bland annat kunde polisen följa spår i snön och en vit luva hittades längs vägen. I bostaden fanns skor som överensstämde med spåren i snön och i en lucka under ugnen låg en påse med pengar.

Mannen nekade till brottet, men tingsrätten fann det ställt utom allt rimligt tvivel att han var personen som rånat Systembolaget.

Bengtsforshus yrkade bland annat skadestånd för skadegörelse då ett antal fönster krossades den 21 april 2020.
Bengtsforshus yrkade bland annat skadestånd för skadegörelse då ett antal fönster krossades den 21 april 2020. Foto: Thomas Wallin

Han dömdes samtidigt för narkotikabrott och skadegörelse. Dessutom för misshandel efter att ha angripit en man i dennes hem genom att slå honom med händer, flaska, kniv och en gaffel. De brotten ägde rum i april och maj 2020. Även de i Bengtsfors kommun.

Domen, som kom i april, blev två års fängelse. Mannen ska även betala skadestånd på 24 472 kronor till Bengtsforshus jämte ränta, samt 17 964 kronor jämte ränta till en anställd på Systembolaget för sveda och värk. Några skadeståndsyrkanden i samband med Systembolagsrånet avslogs.

Det var den 11 januari 2021 som Systembolaget i Bengtsfors utsattes för rån.

Rånet skedde vid 17.30 den 11 januari 2021 och polis och väktare nåddes av larmet genom att personal utlöste överfallslarmet.

Bengtsforshus yrkade bland annat skadestånd för skadegörelse då ett antal fönster krossades den 21 april 2020.

Artikeltaggar

BengtsforsNyheterRånSystembolagetUtvisning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.