Hoppa till huvudinnehållet

Ann-Maries väg blockerad: ”Vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt”

Publicerad:
Ann-Marie Järnberg, som bor på Hammaren väster om Åmål, kom i torsdags inte ut från sitt hus med bil. Hela utfarten spärrades av en långtradare. På torsdagskvällen flyttades till slut ekipaget.
Ann-Marie Järnberg, som bor på Hammaren väster om Åmål, kom i torsdags inte ut från sitt hus med bil. Hela utfarten spärrades av en långtradare. På torsdagskvällen flyttades till slut ekipaget. Foto: Ove Rydh

När Ann-Marie Järnberg i Åmål skulle ta en tur med bilen på torsdagsmorgonen så tog hon sig inte ut. En övergiven långtradare lastad med rotorblad till vindkraftverk spärrade hennes utfart.

– Jag vågar inte tänka på vad som kan hända om min gubbe får problem med hjärtat, sa Ann-Marie då.

På torsdagskvällen kördes transporten bort.

Ann-Marie Järnberg och hennes sambo Bengt bor på Hammaren strax väster om Åmål. Infarten till deras hus, det enda på den vägen, ligger precis intill rastplatsen med Åmålsinformation som ligger längs E45.

– Vi har många gånger haft problem med långtradare som lägger sig här över natten. Jag jobbar ständig kväll och det är många gånger jag kommit hem vid midnatt och inte kommit in på vägen. Då har jag fått knacka på hytten för att väcka chauffören, berättar Ann-Marie Järnberg.

Den här gången handlade det om en spektakulärt lång transport av ett rotorblad till ett vindkraftverk, som helt spärrade vägen in till huset.

Det långa ekipaget hade ställts på rastplatsen eftersom det var för halkigt för att köra på E45. Liknande vindkraftstransporter stod samma dag parkerade på liknande sätt i vägkanten i Bäckefors och längs med väg 172 i Färgelanda kommun.

Det var ett rejält ekipage, som tog upp hela rastplatsen.
Det var ett rejält ekipage, som tog upp hela rastplatsen. Foto: Ove Rydh

Ann-Marie hade planerat att åka en sväng till föräldrahemmet Sillerud vid niotiden. Men av den resan blev intet.

Hon fick istället ägna hela torsdagsförmiddagen åt att försöka få tag på någon ansvarig.

Räddningschefen om vindtransporten: ”Oerhört klantigt”

– Jag har ringt kommunen, Trafikverket och nu senast polisen. Jag blir hela tiden bollad runt.

Lastbilen var danskregistrerad och till synes övergiven. Ingen reagerade när Ann-Maries sambo Bengt bankade på rutan till hytten.

Hit men inte längre. Ann-Marie Järnberg kom inte ut på E45 på hela torsdagen.
Hit men inte längre. Ann-Marie Järnberg kom inte ut på E45 på hela torsdagen. Foto: Ove Rydh

– Jag skulle åka till Sillerud. Klockan tre skulle katten till veterinären och i kväll ska jag ju jobba, säger Ann-Marie Järnberg.

Hela dagen satt hon fast på sin lilla infartsväg i väntan på en lösning, så att hon kan ta sig ut på vägen igen. Besöket hos veterinären kunde hjälpas med goda vänner som helt enkelt fick ställa en bil åt henne, på andra sidan långtradaren.

Sambon hjärtsjuk

Men under torsdagen var oron stor för vad som skulle kunna hända. Ann-Maries sambo är hjärtsjuk och kan behöva få hjälp.

– Räddningstjänsten kommer inte in här om det skulle börja brinna. Och jag vågar inte tänka på vad som skulle hända om Bengt får problem med hjärtat och behöver åka ambulans igen, sa Ann-Marie Järnberg på torsdagen.

”Fick en ursäkt”

Anledningen till att transporterna av vindkraftssnurrorna stoppats är halkan som rådde på E45 under torsdagsnatten. Transporterna skulle återupptas när förhållandena blivit gynnsammare, var det besked Ann-Marie Järnberg fick under torsdagseftermiddagen.

– Jag fick en ursäkt av transportbolaget och de har lovat ersätta mig med taxiresor om så behövs. Men nu är transporten borta och nu hoppas jag att det inte blir någon nästa gång, säger hon.

Flyttades på kvällen

Vid halv niotiden på torsdagskvällen kom personal till rastplatsen i Åmål och kunde se till så att transporten kunde fortsätta rulla norrut.

Artikeltaggar

ÅmålTrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.