Ortens äldsta hus är svårsålt: ”Läget har avskräckt många”

Publicerad:
Torpet Månglevad är Färgelandas äldsta hus. Nu är det till salu, och har lockat rekordintresse, men ingen köpare. Foto: Johan Lindahl

Färgelandas äldsta hus är till salu. Torpet Månglevad byggdes år 1800 och har sedan dess haft många ägare. De nuvarande ägarna renoverade det och försöker nu få det sålt – vilket har visat sig vara lättare sagt än gjort. Huset har lockat rekordstort intresse, men än så länge ingen köpare.

– Hade det legat någon annanstans hade det varit sålt nu, säger mäklaren Nadia Largo Eneroth.

Det 220 år gamla torpet har setts av 22 000 personer på Hemnet, vilket är ett av de mest klickade objekten på Hemnet. Men trots att det mynnat ut i flertalet visningar är det ingen som velat slå till. Utgångspriset ligger på 1 480 000 kronor.

Huset är otroligt charmigt, med tidstypiska detaljer samtidigt som det är nyrenoverat och trendigt på insidan med öppen planlösning och ett stilfullt, toppmodernt kök.

Problemet är dock att huset är byggt efter gamla normer. Det är bara 60 kvadratmeter stort, lågt i tak och en brant trappa upp till ett loft på övervåningen.

– Det är jättefint och så charmigt. Men det för litet för en barnfamilj och takhöjden har avskräckt många. Man kan inte vara över 190 centimeter lång för att vistas därinne, säger mäklaren Nadia Largo Eneroth.

Avskräckande läge

Läget är inte heller speciellt fördelaktigt – på en upphöjd tomt på Hedekasvägen mitt i centrala Färgelanda utan någon utsikt att tala om. Runt omkring ligger det gamla slitna hus i behov av renovering och en nedlagd cykelbutik.

– Hade det legat någon annan stans, i princip var som helst i kommunen, så hade det varit sålt nu, säger mäklaren.

Hon berättar att det fanns ett bud på 1,3 miljoner på huset, men med besiktningsklausul. På besiktningen upptäcktes att taket behöver renoveras och att avloppet var gammalt. Så budet sjönk till en miljon, vilket ägarna inte ville gå med på.

Färgelandaförfattaren och hembygdsprofilen Roy Ferling bekräftar att huset är det äldsta huset i Färgelanda.

– Det kan jag garantera.

Torpet sett från baksidan, där Valboskolan ligger.
Torpet sett från baksidan, där Valboskolan ligger. Foto: Johan Lindahl

I hans bok Färgelanda kyrka 150 år finns en bild på huset från 1895, på den tiden ett av få hus i Färgelanda centrum.

– Färgelanda var ganska öde då. Enda huset som syns är Månglevad, säger han.

Namnet Månglevad, tror han, härstammar från att man var tvungen att vada dit under en tid när inga broar fanns över Valboån.

– När jag flyttade till Färgelanda 1962 bodde det två gamla damer där som jobbade med mission, men de dog ganska snart.

De nuvarande ägarna köpte huset av den avlidna journalisten Gunilla Moséns dödsbo i januari 2020 för 895 000 kronor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFärgelandaHemnetHus och hem

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare