Spektakulärt inbrott via taket på byggvaruhandel

Publicerad:
När Christoffer Johansson och Per Anders Blom kom till jobbet på måndagen stod en stege mitt i butiken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ett spektakulärt inbrott ägde rum natten till söndag på Axel P. i Bengtsfors. Förövarna hade brutit upp en taklucka och tänkte ta sig ner med en stege, men avbröt av någon anledning inbrottet.

– Antingen har de fått sett övervakningskameran eller blivit skrämda av något, säger delägaren Christoffer Johansson.

När Per Anders Blom och Christoffer Johansson kom till jobbet på måndagsmorgonen stod det en stege från en taklucka mitt i butiken. De blev mycket konfunderade och tankarna gick först till de som är i färd med att installera övervakningskameror, men förstod snart att något var galet.

Halv fem

De kollade övervakningsfilmerna och fick då se att vid halv fem natten till söndag, hissades en lång stege ner i butiken. Men några personer syntes inte till på filmen.

Tjuvarna klippte upp gallret under takluckan och hissade ner en stege som blev kvar i butiken.
Tjuvarna klippte upp gallret under takluckan och hissade ner en stege som blev kvar i butiken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Antingen har de fått sett övervakningskameran eller blivit skrämda av något och avslutat, säger Christoffer Johansson, en av delägarna.

Företaget håller på att installera övervakningskameror i butiken och de första sattes igång i fredags. En av de nya kamerorna är riktad rakt mot där stegen hissades ner. Om kameran inte funnits när förövarna tog sig ner i butiken hade larmet satt igång av rörelserna i lokalen.

På baksidan

Förövarna hade alltså lämnat kvar stegen samt ännu en stege uppe på taket och begett sig därifrån. Ingenting är stulet i butiken. För att komma ner i takluckan hade de klippt av det galler som finns innanför varje lucka. Innan de gav sig på takluckan hade de försökt ta sig in i butiken via ena hörnet av väggen på baksidan.

– De hade klippt upp plåten, trodde väl inte det var betong emellan, säger Christoffer Johansson.

Kassaskåpet

– Vi har haft det lugnt ganska länge. 2020 i augusti var det inbrott på kontoret, de bröt sig in genom fönstret och försökte bryta upp kassaskåpet. De vara bara intresserade av pengar, inga varor var stals, säger företagets vd Per-Anders Blom.

– Det är jobbigt för det kostar pengar. Förra gången gick det på 50 000 kronor. Den här gången blir det inte så stora kostnader men det är tråkigt när nåt sånt händer, säger han.

Axel P i Bengtsfors.
Axel P i Bengtsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BengtsforsBolistBrott & blåljusInbrott

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare