Sportkrönikan: Ett år av uppstart och nedgång

Nya föreningar • stora framgångar • avslutade karriärer

Ännu ett sportår som präglats av det förbaskade coronaviruset. Men trots det fick vi se en hel del idrott. Nya föreningar bildades, nya lag startades, stora framgångar skördades – både lokalt och internationellt – stjärnor tändes och karriärer tog slut.

Gustav Källén är redo för premiär i division 1 södra med Ljungskile SK.
Gustav Källén är redo för premiär i division 1 södra med Ljungskile SK. Foto: Johan Lindahl

Året började bra, åtminstone för Edskillen Gustav Källén som i början av januari lite oväntat headhuntades av klassiska Ljungskile SK, nyss degraderat från superettan. 24-åringen tog ett stort kliv från Eds FF och division 4 till ett topplag i division 1.

Undertecknad var på plats på Skarsjövallen någon vecka före premiären och tog tempen på Dalslands senaste elitspelare.

Gustav Källén klar för tidigare allsvensk klubbTV: Nu börjar allvaret för Gustav Källén: ”Tror vi är redo”Källén startade när LSK kammade noll: ”Nervöst men kul”

Gustav Källén fick omedelbart förtroendet från start som högerback i premiären och gjorde det med bravur, trots att man förlorade med 0–1.

Gustav Källén i match mot IFK Malmö i Trollhättan.
Gustav Källén i match mot IFK Malmö i Trollhättan. Foto: Johan Lindahl
Rasmus Blom (till höger) tillsammans med resten av vallateamet och världsmästarna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.
Rasmus Blom (till höger) tillsammans med resten av vallateamet och världsmästarna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Foto: Privat

Våren kom och skidsäsongen fortsatte med succé. Sverige gjorde ett av sina bästa mästerskap någonsin i tyska Oberstdorf och tog sju medaljer, varav två guld, med Högsätersonen Rasmus Blom som vallare.

– Det är kul att känna att vi har åkarnas förtroende, sa han då.

Rasmus Blom en av de hyllade vallarna: ”Superkul”

Samma dag kom ett desto dystrare besked på annan front. Billingsfors IBK hade inlett säsongen i division 4 med tre raka segrar på lika många matcher, men nu avslutades säsongen i förtid på grund av ökad smittspridning.

Innebandysäsongen ställs in: ”Ett klokt beslut”

Även på gräsplanen fick de lokala fotbollsserierna skjutas upp och skjutas upp och skjutas upp. I slutändan väntade enkelserier med start i augusti, något som möttes av stark kritik från inte minst spelarna. Särskilt med tanke på att det spelats träningsmatcher veckan innan.

Tre alternativ för fotbollen – kan bli enkelserie i augustiSpelarna vill ha beslutet omprövat: ”Smittar vi mindre då?”
BRUKSVALLARNA 2020-11-20Längdskidåkaren Gabriel Thorn, Ski Bore Torsby, i Bruksvallarna i samband med den Svenska längdskidpremiären.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
BRUKSVALLARNA 2020-11-20Längdskidåkaren Gabriel Thorn, Ski Bore Torsby, i Bruksvallarna i samband med den Svenska längdskidpremiären.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Foto: Pontus Lundahl/TT

I början av mars var det dags för skidnyheter igen. Den här gången hade Ärtemarkbördige Gabriel Thorn kört ett helt galet Vasalopp. Trots att han kom i mål som 44:a slog han rekordet, som slaktades med hela tio minuter av segraren.

Det blev också en av 28-åringens sista lopp som representant för Torsbyklubben SK Bore. I maj skrev vi om nyheten att han sadlar om till långloppsåkare. Värvat till svenska Ski Classics-laget Team Curira väntade stora tävlingar utomlands med den absoluta världseliten.

Thorn slog Vasaloppsrekordet: ”Värsta jag gjort”Gabriel Thorn sadlar om – satsar på långlopp: ”En nytändning”

Den här våren kom också en bomb från kusin Viktor Thorn från Bengtsfors. På sitt instagramkonto avslöjade han i början av april att han tagit beslutet att lägga ner skidkarriären, bara 24 år gammal, efter långvariga ryggproblem. För Dalslänningen berättade han om beslutet och karriärens sista tävling.

Thorn om beslutet: ”Har växt fram under vintern”
Adam Wedberg deppar medan Karlstad förlorar hemma mot Strängnäs med 2–5, som senare kom att bli hans nya klubbadress.
Adam Wedberg deppar medan Karlstad förlorar hemma mot Strängnäs med 2–5, som senare kom att bli hans nya klubbadress. Foto: Lisa Olaison

Billingsforsbördige innebandybacken Adam Wedberg hamnade i dispyt med tränaren i allsvenska Karlstad IBF och bestämde sig för att byta klubb. Strängnäs IB

25 mars och 27 april: Adam Wedberg i dispyt med Karlstadtränaren – gick till Strängnäs

Wedberg i dispyt med tränaren – petad i kvalet: ”Vi går inte ihop”Wedberg lämnar Karlstad – klar för ny klubb: ”Äntligen”

Året 2021 kom till stor del att handla om satsningar på damidrott. Den 29 april kom nyheten att Billingsfors IBK gick ihop med Åmåls IBK i ett gemensamt damlag som skulle gå in i seriespel senare under hösten. En trevlig nyhet i pandemimörkret.

Billingsfors går ihop med Åmål – bildar nytt damlag

Den 25 maj var det 75 år sedan Billingsfors IK spelade sin enda säsong i allsvenskan. Laget tog bara tre poäng och innehar den sista platsen i maratontabellen, men det är ändå en bedrift som föreningen i mångt och mycket fortfarande lever på. Särskilt med tanke på att man numera inte längre har något serielag. Dagen efter, den 26 maj, var det dessutom 115 år sedan Billingsfors IK bildades av apotekaren Oscar Meyer.

Billingsfors IK firar dubbelt jubileum

Längre in på senvåren och sommaren fick en gammal förening nytt liv – och en annan föddes för första gången. Eds Tennisklubb återuppstod efter nästan 20 år i vila. En ny förening bildades, men med samma namn och logga. Senare i somras gjorde även Ed Open comeback, som den nygamla föreningens första egna tävling.

Hampus Eliasson är ordförande för nyabildade föreningen Eds-Skottbacka MX.
Hampus Eliasson är ordförande för nyabildade föreningen Eds-Skottbacka MX. Foto: Tommy Lofgren

Tre veckor senare blev säkert många motorentusiaster glada när eldsjälen Hampus Eliasson, tidigare ordförande i Bengtsfors MCC, startade upp en ny motocrossförening i grannkommunen, tillsammans med Nössemark Ed Offroaders, som fick namnet Eds-Skottbacka MX, den första nystartade föreningen i sitt slag på 23 år.

Nedlagda tennisklubben får nytt liv efter 20 årNybildade föreningen nysatsar – Ed Open gör comeback
Juniorkanotisten Agnes Thor tilldelas NWT och Sisus ungdomsidrottstipendium.
Juniorkanotisten Agnes Thor tilldelas NWT och Sisus ungdomsidrottstipendium. Foto: Johan Lindahl

I juni månad delades v, i samarbete med RF-SISU, ut NWT:s ungdomsstipendium till kanottjejen Agnes Thor i Bengtsfors. Efter tre guld på junior-SM, ett guld på senior-SM och tre brons i samma mästerskap tyckte vi att hon var en värdig vinnare.

Kanottalangen får NWT:s ungdomsstipendium: ”En fantastisk sport”
Foto: Pontus Nordwall

Camp Dalslands uppskattade idrottsliga evenemang kunde glädjande nog återvända efter ett års pandemiuppehåll. När Dalsland Swimrunavgjordes som en sprint över 10 kilometer i centrala Bengtsfors kunde 60 deltagare ta sig i mål.

Swimrun i sprintform gick i den härliga sommarkvällen
Ettan och tvåan i långa DXC, Viktor Henrysson till höger och Johan Norén.Terese Andersson från Mellerud vann damernas långa.
Ettan och tvåan i långa DXC, Viktor Henrysson till höger och Johan Norén.Terese Andersson från Mellerud vann damernas långa. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det var också glada miner när Dalsland X-Country kunde genomföras igen med 338 anmälda deltagare. En efterlängtad upplevelse som dessutom bjöd på en rafflande slutspurt mellan Viktor Henrysson, Tibro, och Johan Norén från Skövde.

Spurtstrid vid comeback för Dalsland Cross CountryJätteintresse för Mini DXC

Fotbollen för seniorer gick på sommaruppehåll, men på ungdomssidan var det högsäsong i mitten av augusti. Färgelanda cup blev trots restriktionerna av i ett lite mindre format. Men inte var det mindre uppskattat för det.

Nedbantad men uppskattad Färgelanda cup avgjordes

Mycket under hösten kom att handla om avslutningen i herrarnas division 4, med dramatik både på och utanför planen. Efter bara en seger på de inledande sex matcherna valde Högsätertränaren Lennart Göransson att kliva av. Spelande assisterande tränaren Mergim Berisha, tog över säsongen ut.

Högsätertränaren hoppar av – mitt under säsongen
Brålandas Daniel Johansson och Wilhelm Lidre jublar efter 1–0-målet.
Brålandas Daniel Johansson och Wilhelm Lidre jublar efter 1–0-målet.

Det unga Eds FF gjorde en imponerande säsong som höll sig i toppen av tabellen under stora delar av säsongen. En helt avgörande seriefinal väntade i Bengtsfors mot toppande Brålanda IF, som till sist kunde vinna och därmed också ta hem serieguldet på Långevi. Men Johan Niklassons mannar kommer säkerligen tillbaka starkare till våren.

Tappert Ed föll i seriefinalen – Brålanda IF mästare: ”Grymt imponerad”

Efter att säsongen avgjorts tog Dalslänningen, med hjälp av spelare, tränare och supportrar, ut en elva med de bästa spelarna från årets division 4-serie. Undertecknad kan bara tacka för stort engagemang från alla inblandade.

Här är årets drömelva i division 4 Bohuslän/Dal: ”Han är Iniesta och Xavi”

Problemen i Bengtsfors IF blev uppenbara när föreningen blev klar för sin andra nedflyttning på två säsonger. Det följdes av interna strider och spelarflykt som facit. Men det kom också trevliga nyheter från Långevi, den att man åter startar upp ett damlag under 2022. Tränare blir Markus Hultfeldt, som alltså går från herrlaget till damlaget.

Bengtsfors IF startar damlag igen: ”Något som saknats”
Skötaren Anna Olsson med treåringen Mustang Racer som nu är klar för final i Svenskt Travkriterium.
Skötaren Anna Olsson med treåringen Mustang Racer som nu är klar för final i Svenskt Travkriterium.

På travfronten fortsatte MM Horse Power på den inslagna vägen. För andra året i rad hade Bengtsforsstallet en häst i kriteriefinalen på Solvalla. Nu var det Mustang Racers tur, som i slutändan dock inte lyckades ta sig upp på prisskalan.

Mustang Racer till Kriteriefinal

Bakom höstens EM i banhoppning fanns Edsbördiga Madelene Nord, en av hoppningslegendaren Peder Fredricsons hästskötare, något som vi uppmärksammade i samband med att Sverige bärgade en bronspeng i tyska Riesenbeck.

Edstjejen bakom svenska EM-succén: ”En kollektiv medalj”

September var en händelserik månad, och när det var dags för junior-EM i bowling fanns Edsduon Mattias Melin, förbundskapten, och Loke Molander på plats. Det blev succé i Holland med fyra europeiska juniorrekord och två EM-guld.

Loke tog guld i junior-EM: ”Största jag gjort”
Jonas Häger i Ödeborgs IF Bowls tog två guld under helgen
Jonas Häger i Ödeborgs IF Bowls tog två guld under helgen Foto: Pontus Nordwall

Färgelandas egen superstjärna, bowls-esset Jonas Häger gjorde sitt livs höst. Han tog SM-storslam med fyra guld – i fyrmanna, tremanna, tvåmanna och singel. Två av gulden tog han hemma i Färgelanda sporthall, där Pontus Nordwall var på plats och bevakade.

SM-succé på hemmaplan för Ödeborgs Bowls: ”Känns bara helt sjukt”

15 oktober: Åkarna bröt bokstavligt talat ben för sitt Bengtsfors MCC när de säkrade avancemang till division 2 efter en total andraplats i serien. Och det året efter att serielaget bildats. En stark prestation och en kul nyhet för alla motorintresserade i området.

Bengtsfors MCC klart för division 2: ”Vi är så klart nöjda”

20 oktober: Edstjejen Elin Olsson var med om något möjligen unikt, åtminstone ovanligt, i höstas. Den 20-årige mittbacken vann nämligen två serieguld – division 3 med Hertzögas U-lag och division 2 med A-laget.

Elins galna säsong – två serieguld på en vecka: ”Cool upplevelse”

Sammanfattningsvis har det varit ett år att minnas. Och idrottsåret 2022 började redan i fjol. Billingsfors IBK har redan kopplat greppet om seriesegern i division 3 och Färgelanda Futsal har inlett svagt men plockade alldeles nyligen första poängen med ett gäng starka nyförvärv i laget. 2022 blir ett sportår att se fram emot.

Publicerad:

Artikeltaggar

Adam WedbergÅmåls IBKBillingsfors IBKBillingsfors IKBrålanda IFCamp DalslandDalslandDalslänningenEds FFEds TennisklubbFärgelandaGustav KällénSportViktor Thorn