Hoppa till huvudinnehållet

"Grovt oskicklig” läkare fråntas sin legitimation

Publicerad:
En läkare som varit verksam i Dalsland, fråntas sin legitimation.
En läkare som varit verksam i Dalsland, fråntas sin legitimation. Foto: Claudio Bresciani/TT

En läkare som tidigare varit verksam i Dalsland mister sin legitimation enligt ett beslut i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Enligt beslutet saknar läkaren centrala kunskaper och han klassas som grovt oskicklig.

I december 2020 lämnade Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, in en begäran om att läkaren skulle fråntas sin legitimation, alternativt få en prövotid på tre år, där han skulle stå under särskild tillsyn.

Nu, ett år senare kommer beslutet från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och nämnden gick på den hårdare linjen: Läkaren ska fråntas sin legitimation.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bedömer att läkaren saknar kunskaper på centrala områden.

I underlaget finns en granskning av 14 patientfall som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har tagit fram. En av de värst drabbade patienterna kom in som ett lex Maria-ärende för två år sedan och detta blev startpunkten för utredningen. Patienten fick, på grunder som i vart fall inte är dokumenterade, kortisoninjektioner som ledde till dubbelsidig lungkollaps och intensivvård.

I ytterligare tre fall handlar Ivo:s kritik om att läkaren givit kortisonsprutor på oklara grunder och vad det verkar på ett felaktigt sätt.

Dokumentation saknas

Flera patienter har fått upprepade kortisoninjektioner vid ospecifika smärttillstånd. Journalhanteringen har varit bristfällig. Vid besök hos patienter inom hemsjukvården saknas ofta dokumentation helt.

Enligt Ivo har läkaren också gjort otillräckliga undersökningar av bland annat hjärtfel, blodbrist, svullna ben och gynekologiska besvär. En döende man fick antibiotika och avled samma dag, utan dokumentation av palliativ vård.

Svarade på kritiken

Läkaren har fått tillfälle att svara på kritiken. Bland annat har läkaren förklarat att arbetsbelastningen efterhand blev mycket hög under de år han arbetade på vårdcentralen. Han fick också en allt sämre arbetsrelation till sin chef.

Men Ivo konstaterade i sin rapport att den höga arbetsbelastningen inte fråntar läkaren det ansvar som följer för en legitimerad läkare.

Artikeltaggar

ÅmålHälso- och sjukvårdsnämndenIvoVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.