Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsägare förbjuds att avverka och röja på grund av orkidéer

Publicerad:
Den rödlistade orkidén Knärot är en orsak till att avverkningen stoppas. Foto: Tommy Andersson

En fastighetsägare i Vårvik förbjuds av Skogsstyrelsen att avverka, röja och plantera i sin skog. Anledningen är att det finns fridlysta orkidéer i det aktuella området.

Fastighetsägaren anmälde i höstas att denne planerade att avverka ett område på 3,40 hektar. När Skogsstyrelsen skulle handlägga ärendet fick de via Artportalen uppgifter om att det finns växtlokaler för den fridlysta orkidén knärot i det anmälda området. Även ljungväxten ryl, som är rödlistad och starkt hotad, förekommer.

Måste betala vite

De beslutade då att förbjuda fastighetsägaren att avverka, röja, plantera och orsaka körskador eller nedrisning på de två växtlokalerna. Om fastighetsägaren går emot förbudet måste denne betala vite om 60 000 kronor. Beslutet gäller omedelbart om åtgärd skulle ha påbörjats innan beslutet vunnit laga kraft.

Ersättning

Enligt miljöbalken finns rätt till ersättning för fastighetsägare om ett sådant beslut skulle försvåra markanvändningen väsentligt. Om inte någon överenskommelse om ersättning träffats och om inte rätten till talan gått förlorad, kan fastighetsägaren väcka talan mot Skogsstyrelsen hos mark- och miljödomstolen. Om träd skulle blåsa ner i ett sådant område och ägaren vill ta hand om dessa måste Skogsstyrelsen först kontaktas för att pröva åtgärden.

Artikeltaggar

NyheterSkogSkogsbrukSkogsstyrelsenSLU ArtdatabankenVårvik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.