Hoppa till huvudinnehållet

Efter elsmockan – Therese om regeringens kompensation: ”Ett plåster på såren”

Publicerad:
Therese Bäck i Bäckefors hör till de elkonsumenter som fått kraftigt höjda elräkningar.
Therese Bäck i Bäckefors hör till de elkonsumenter som fått kraftigt höjda elräkningar. Foto: Tommy Lofgren

Regeringen har presenterat ett nytt förslag till bidrag till hushåll som drabbats hårdast av det höga elpriset.

Det blir 6 000 kronor till hushåll som har minst 2 000 kilowattimmar per månad i förbrukning under december-februari.

– Ett plåster på såren, säger Therese Bäck i Bäckefors, som Dalslänningen berättade fick en elräkning på 10 000 kronor under december.

Therese fick en elräkning på nästan 10 000 kronor: ”Det blev en chock!”

Therese Bäck och hennes sambo Johan Fredriksson hyr ett hus i Bäckefors där de bor med dottern Inez. Under december månad förbrukade de 2 700 kilowattimmar – och fick en elräkning på 9 871 kronor av sitt elbolag Vattenfall.

Therese Bäck visar upp elräkningen för december månad. Den landade på 9 871 kronor.
Therese Bäck visar upp elräkningen för december månad. Den landade på 9 871 kronor. Foto: Tommy Lofgren

– Det låter jättebra att nu regeringen vidtar åtgärder. Jag trodde inte att vi skulle få någon hjälp alls. Det är ett plåster på såren, säger Therese Bäck.

Flera olika förslag

De höga elpriserna har varit på allas läppar under den senaste tiden. Det har kommit fram flera olika förslag på hur situationen ska lösas. De borgerliga partierna har velat slopa elskatten under januari och februari.

I Norge har en modell införts där staten tar hälften av räkningen vad gäller det som överstiger ett spotpris på 70 öre per kilowattimme.

”Bra modell i Norge”

– Om jag hade jag fått önska fritt så skulle Sverige infört samma modell som den i Norge. Det är ändå positivt att regeringen agerar, men det känns fortfarande lite nervöst inför de kommande elräkningarna i vinter, säger Therese Bäck.

Vilka reaktioner har ni fått efter artikeln i Dalslänningen?

– Det är många som har reagerat, en del har tyckt att vi får skylla oss själva eftersom vi har ett rörligt elavtal. Men vi får bita i det sura äpplet nu och kommer att binda så småningom. Det känns tryggare.

– Samtidigt har många varit lika chockade som vi, uttryckt sin sympati och undrat om det verkligen kan stämma, säger Therese Bäck.

Artikeltaggar

ElKonsumentPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.