Insändarsvar: Ingen glädjekalkyl - polisen stärker definitivt sin närvaro

Insändare
PUBLICERAD:
Vi kommer definitivt att stärka den lokala närvaron, skriver lokalpolisområdeschef Jenny Wester i inlägget.
Replik på insändaren ”Glädjekalkyl när poliser ska bli fler” i Dalslänningen den 4 januari.

Polisen i region Väst planerar för att växa med cirka 800 poliser netto fram till slutet av 2024. Då har vi räknat bort de cirka 200 poliser som slutar årligen på grund av pension eller övrig avgång. Som det ser ut handlar det om 400 nya områdespoliser fördelade på våra 16 lokalpolisområden, så vi kommer definitivt att stärka den lokala närvaron.

Områdespolisverksamheten är polisens sätt att leda och styra den befintliga resursen utifrån den lokala lägesbilden. Det stämmer att vi nu ökar antalet områdespoliser och det gör vi i alla våra lokalpolisområden. Områdespolisverksamheten är en beprövad metod som vi vet ger effekt när det kommer till ökad polisiär synlighet men också såväl den faktiska som upplevda tryggheten på orten.

Dalsland är ett svårrekryterat område och vi arbetar hårt för att både rekrytera nya poliser men också för att behålla befintliga. Vi har exempelvis infört kombinationstjänster för att höja effektiviteten genom att kombinera olika verksamhetsgrenar, men också för att öka attraktiviteten och utvecklingsmöjligheterna för poliserna på orten. Kombinationen områdespolis och utredare handlar om att hantera ärende från ax till limpa. Från kontaktskapande och förebyggande verksamhet, till rena spaningsinsatser och tillslag, till att utreda brotten hela vägen till förhoppningsvis fällande domar

Jenny Wester

Lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.