Hoppa till huvudinnehållet

Rekordhöga elpriser för Bengtsfors Energi: ”Oroande”

Publicerad:
Elpriserna är för närvarade rekordhöga.
Elpriserna är för närvarade rekordhöga. Foto: Anders Wiklund/TT

Elpriserna är för närvarande rekordhöga. Det kommunala energibolaget Bengtsfors Energi AB är inget undantag.

– Situationen är oroande, säger vd:n Per-Evert Granlund.

Det är bland annat faktorer som höga bränslepriser och låg vindkraftsproduktion som bidrar till de höga elpriserna.

Therese fick en elräkning på nästan 10 000 kronor: ”Det blev en chock!”Paula Holmqvist (S): "Regeringen följer frågan noggrant"

Bengtsfors Energi AB erbjuder just nu ett rörligt elpris på 192,99 öre per kilowattimme exklusive moms. Inklusive moms uppgår det till 241,24 öre.

Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors Energi AB.
Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors Energi AB. Foto: Sofia Magnusson

– Det är rekordhögt för oss, men vi kan inte sälja elen för mindre än vad vi köper in den för. Vi får ta emot många samtal om det här, det skrivs mycket om de höga elpriserna rent allmänt och det är bara bra att det diskuteras, men vi råder inte över den situation som är i Sverige just nu, säger Per-Evert Granlund, vd för Bengtsfors Energi AB.

– Energipriset rör sig upp och ner. När det skenar på det här sättet så blir det inte nådigt. Men det har i alla fall krupit ner lite under de senaste dagarna, fortsätter han.

Därför är priset så högt

Svenska Kraftnät förklarar de höga elpriserna med flera olika faktorer. På sin hemsida skriver myndigheten att låga regnmängder har lett till underskott i vattenmagasinen och detta i kombination med mindre blåst och ökade priser på de europeiska energi- och elmarknaderna har tillsammans förorsakat situationen.

Det är många som just nu har väldigt höga elräkningar.
Det är många som just nu har väldigt höga elräkningar. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Det är inte bara corona vi inte råder över, utan även vädret, det är då vi ser vilken avsaknad av egna tillgångar vi har i Sverige, säger Per-Evert Granlund.

Är ni på Bengtsfors Energi oroade?

– Vi är inte oroade över bolagets fortsatta existens, men det är oroande att det gått så här långt vad gäller priserna för elproduktion i Sverige. Men vi måste ta oss igenom det här och hoppas få tillgång till billigare produktionsel.

– Vi kan bara hoppas att det fortsätter vara mildväder och att den produktion som finns fortsätter vara i drift. Priserna kommer att sjunka. Frågan är bara när, säger Per-Evert Granlund.

Artikeltaggar

Bengtsfors Energi ABBengtsfors kommunElKonsumentMiljöPer-Evert Granlund

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.