Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

Publicerad:
Här vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg sker screening för tjock- och ändtarmscancer. Foto: Jonas Dagson/TT

I januari skickas de första erbjudandena om provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer ut till boende i Västra Götaland.

Under 2022 kommer ett erbjudande att skickas ut till personer födda 1958, 1960 och 1962. Erbjudandet kommer hem med posten.

Brevet innehåller en instruktion, en provtagningstub och ett svarskuvert.

Provet görs hemma och skickas sedan in med svarskuvertet.

Blod i avföringen?

Provet kan visa om det finns osynligt blod i avföringen, vilket kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjock- och ändtarm.

Ungefär 2–3 procent av de som lämnar in provet har osynligt blod i avföringen. Om osynligt blod i avföring hittas erbjuds personen en koloskopi (kameraundersökning) av tjocktarmen för att upptäcka eventuell cancer eller förstadium till cancer. Därefter kan vidare utredning och behandling vara aktuellt.

Kan rädda liv

I Sverige är cancer i tjock- och ändtarmen den tredje vanligaste typen av cancer.

– Med provtagning för tjock- och ändtarmscancer räknar vi med att årligen kunna rädda 20–30 liv i regionen. Provtagningen ger möjlighet att upptäcka cancer i ett tidigt skede och innan den ger symtom. En person som provtar sig för tjock- och ändtarmscancer minskar risken för att bli sjuk, säger Andreas Pischel, regional processägare screening för tjock- och ändtarmscancer och gastroenterolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Åldrarna 60–74

När den regelbundna provtagningen är fullt införd inom några år, kommer alla personer i åldrarna 60–74 erbjudas provtagning vartannat år.

Alla som har symtom från tarmen ska kontakta den vanliga sjukvården och inte vänta på provtagning.

Artikeltaggar

CancerSahlgrenska UniversitetssjukhusetVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.