Hoppa till huvudinnehållet

Knivattack i centrala Åmål: 50-åring åtalas för mordförsök– hävdar självförsvar

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Den 50-årige mannen kunde gripas strax efter det misstänkta våldsdådet.
Den 50-årige mannen kunde gripas strax efter det misstänkta våldsdådet. Foto: Johan Nilsson/TT

Den man i 50-årsåldern som suttit häktad, misstänkt för ett mordförsök på en man i en lägenhet i centrala Åmål i november, åtalas nu. Mannen förnekar brott och hävdar att han agerade i självförsvar.

Under måndagen, efter några dagars förlängd häktningstid, valde åklagaren Malin Bogren att åtala mannen för försök till mord.

– Utredningen är klar och jag anser att det finns tillräckligt med bevisning för att väcka åtal. Sedan får tingsrätten göra sin bedömning, säger Malin Bogren.

Den 50-årige mannen är misstänkt för att den 23 november förra året ha knivhuggit en 53-årig man i en lägenhet i centrala Åmål.

53-åringens skador bedömdes vara livshotande och han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där han opererades.

Enligt stämningsansökan försökte 50-åringen döda 53-åringen genom att utdela ett flertal knivhugg mot dennes bröst och mage. Knivhuggen orsakade smala sårskador på bröstkorgens framsida och buk, skador på tunntarm, lungor och magsäck.

Den tilltalade mannen förnekar brott och hävdar att han agerade i självförsvar.

Fler i lägenheten

Den muntliga bevisningen består bland annat av de förhör med personer som blev vittnen till händelsen. Två män ska ha varit på plats i lägenheten när brottet begicks. Även en kvinna, som den nu åtalade mannen flydde till efter gärningen, har förhörts.

Den 50-årige mannen åtalas även för ringa narkotikabrott. Provtagning i samband med mordförsöket visade på spår av narkotika.

50-åringen står dessutom åtalad för olaga hot vid ett annat tillfälle. I september ska mannen ha hotat två ur personalen på Ica Supermarket i Åmål.

Han ska då bland annat ha uttryckt att han ska "vrida huvudet av någon om han inte får snus" och "testa mig inte för fan". Vid samma tillfälle ska han även ha uppvisat en kniv.

Den händelsen ledde sedermera till att butiken ansökte och fick igenom ett tillträdesförbud, det vill säga att mannen portades.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMalin BogrenÅmålÅtal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.