Hoppa till huvudinnehållet

Efter 40 år: Miljöpartiet riskerar att lämna walkover i valet 2022

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Tony Johansson och Miljöpartiet ställer, av allt att döma, inte upp i kommunvalet i Mellerud 2022.
Tony Johansson och Miljöpartiet ställer, av allt att döma, inte upp i kommunvalet i Mellerud 2022. Foto: Pressbilder

Miljöpartiet har funnits representerat i kommunfullmäktige i Mellerud sedan 1982. Nu ser man ut att få fira 40-årsjubileum utan att få ihop en lista till kommunvalet 2022.

– Det är för få som vill ställa upp, säger Tony Johansson, kommunpolitiker och tidigare regionpolitiker för MP, som nu själv slutar.

Miljöpartiet bildades 1981. Redan året efter kom partiet alltså in i Melleruds kommunfullmäktige. I dag sitter man med i den styrande majoriteten som leds av Centerpartiet. Men till årets kommunval har man svårt att få ihop kandidater.

– Det finns säkert flera orsaker. Vi har suttit i regeringen och haft svårt att gå fram som litet parti på riksplanet, men det är i dag svårt för alla organisationer och föreningar att hitta personer som vill vara aktiva, säger Tony Johansson.

Miljö- och klimatfrågan är annars en het politisk fråga som ligger i tiden. Borde inte det gynna er?

– Jag tror att många människor tycker att miljöfrågor är viktiga och jag ser behovet av ett grönt parti, men det krävs att några vill ta på sig uppgiften att företräda partiet och kan förena det med livspusslet. Det är inte så lätt att få ihop det. Det är så jag själv känner när jag nu slutar med politiken. Sedan har vi som regel i partiet att man inte ska sitta mer än max tre mandatperioder. Det tycker jag att man ska följa. Jag har varit med under delar av mandatperioder sedan 2010 nu, säger Tony Johansson.

Du sa att det faktum att ni suttit i regeringen påverkat er negativt. Har ni inte fått ut något positivt av detta också som borde kunna vara positivt för er?

– Miljöpartiet har varit ett ansvarstagande parti i regeringen och vi har fått igenom flera saker som vi kan vara stolta över, både på miljö- och kulturområdet. Men därifrån till att få folk att engagera sig lokalt är det långt. Det är en trend i många organisationer. Det är fler partier än vi som funderar på hur de ska få det att fungera framöver.

Hur ser det ut för Miljöpartiet i övriga Dalslandskommuner inför årets kommunval?

– Det finns medlemmar i alla Dalslandskommuner. I Åmål är partiet mest livskraftigt, annars sliter man för att få ihop listor. På vårt årsmöte den 5 mars kommer vi att besluta om hur vi ska göra i Mellerud, om vi ska ställa upp i kommunvalet. Men då gäller det att få ihop folk. Just nu ser det mörkt ut.

Men går det egentligen att få igenom så mycket grön politik lokalt?

– Vi har fått igenom mycket grön politik i Mellerud, vi sitter med i majoriteten i Mellerud, där vi har ett bra samarbete. Här har det bland annat handlat om det ska vara avgiftsfritt att lämna avfall på återvinningsstationen, att man ska bygga och renovera ekologiskt, använda trä i större utsträckning och på det nya särskilda boendet Ängenäs produceras det nu solenergi, säger Tony Johansson.

Artikeltaggar

Melleruds kommunMiljöpartietPolitikTony JohanssonValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.