Hoppa till huvudinnehållet

Kärleken till hästar resulterade i en bok: ”Jag hade inte kommit upp utan dem”

Publicerad:
Carina Albertsson, Högsäter, har gett ut en fotobok med egna bilder på hästar.
Carina Albertsson, Högsäter, har gett ut en fotobok med egna bilder på hästar. Foto: Helena Lindgren

Carina Albertsson åker ingenstans utan sin kamera. Efter att i hela livet ha älskat hästar är de vackra och fascinerande djuren även ofta hennes favoritmotiv. Efter tusentals bilder på det fyrbenta djuret var det ganska givet att ge ut en fotobok om just hästar.

– Jag har alltid gillat djur. Jag red när jag var liten och ville så gärna ha en egen häst, även om jag förstod att det inte var möjligt eftersom vi bodde i en villa i samhället, berättar Carina Albertsson.

Två egna hästar

Dalslänningen träffar henne på ridskolan i Färgelanda där hon jobbar med administrativa uppgifter sedan 15 år tillbaka. Intresset för hästar har hängt med även upp i vuxen ålder.

– Mina barn började rida när de var små och därefter började jag att rida igen. Idag har vi två hästar hemma i Högsäter och en på ridskolan.

När det var fälttävlan på Baldersnäs var Carina Albertsson flitig med kameran.
När det var fälttävlan på Baldersnäs var Carina Albertsson flitig med kameran.

Hon berättar att en häst, precis som en hund, blir som familjemedlem, och att hennes hästar har haft en stor betydande roll i hennes liv. Speciellt för några år sedan då hon drabbades av utmattningssyndrom.

– Om jag inte hade haft hästarna hade jag inte kommit upp på morgonen. Det är ju mycket jobb med en häst, men det ger så mycket kärlek tillbaka. Att umgås med djur gör något med en, det är nästan som healing.

Hästar är favoritmotivet

Ett annat stort intresse Carina har är foto, vilket ingen som följer henne på sociala medier kan undgå. Kameran finns alltid med och med tanke på hennes jobb är det ofta just hästar som fastnar på bilderna.

Bilden är en av flera i boken från hästpremieringen i Tångelanda, Högsäter. Här är det Olle och  Marianne Pettersson på kuskbocken samt Ragnar Nilsson och Morgan Johnsson som passagerare.
Bilden är en av flera i boken från hästpremieringen i Tångelanda, Högsäter. Här är det Olle och Marianne Pettersson på kuskbocken samt Ragnar Nilsson och Morgan Johnsson som passagerare.

– Jag har ju samlat på mig många bilder och har så många gånger funderat över att ge ut en bok, men det har känts för smalt och jag var rädd för att idén kanske inte skulle hålla. Men då träffade jag Sven.

Sven Selstam driver tillsammans med sina bröder ett bokförlag i Stigen och han uppmuntrade Carina att gasa på. Ganska snart stod det klart att materialet var fullt tillräckligt för att bli en bok.

Bilderna talar för sig själv

Boken innehåller hästbilder från Dalsland. Hästpremieringen i Tångelanda, fältritten på Baldersnäs och från ridklubben är bara några av alla bilder som finns i den 131-sidiga boken. Carina har även med bilder på några av Dalslands hästuppfödare.

– Jag har även bilderna får tala för sig själv. Det finns vissa korta textbitar, men i huvudsak är det endast bilder.

Olle Pettersson visar hästen Vimmel vid hästpremieringen i Tångelanda. Carina Albertsson är fotograf av alla bilder som är med boken.
Olle Pettersson visar hästen Vimmel vid hästpremieringen i Tångelanda. Carina Albertsson är fotograf av alla bilder som är med boken.

Boken blev klar strax innan jul och trots lite leveransföreningar så var det en stor dag att hålla en i handen.

– Det har varit väldigt bra respons. Jag var ju lite nervös, det har ju varit mycket jobb och jag var rädd för att det skulle bli en flopp, men det känns jättebra.

Artikeltaggar

BaldersnäsBengtsforsDalslandFärgelandaFärgelanda RidklubbFritid och livsstilHästHögsäter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.