Insändare: Glädjekalkyl när poliser ska bli fler i Östra Fyrbodal

Insändare
PUBLICERAD:
Även om tanken med områdespoliser är god, så blir det i Dalsland på bekostnad av annan verksamhet, skriver författaren av inlägget.
Foto: Tommy Löfgren
Polisledningen i Östra Fyrbodal presenterar inför 2022 års verksamhet en fördubbling av antalet områdespoliser i Dalsland. Två ska bli fyra. En glädjekalkyl där man glömt minuskontot på medaljens baksida.

Lokalpressen slår upp nyheten stort och läsarna uppfattar det positiva med att det verkar bli fler poliser på Dal.

Innan jag går in på den illusionistiska räknekonsten, ska jag först påpeka att idén med områdespoliser är bra.

Problemet uppstår när man tillsätter de nya tjänsterna med personal, som redan finns i den ordinarie bemanningen och inte ersätter det tomrum, som uppstår efter de som går från ett uppdrag till ett annat.

Inte ens poliser kan dela sig eller förökar sig själva bara för att man får en ny titel med andra arbetsuppgifter.

Även om tanken med områdespoliser är god, så blir det i Dalsland på bekostnad av annan verksamhet.

Den en gång så väl fungerande utredningsverksamheten vid kriminalpolisen i Åmål är snart ett minne blott. Erfarna utredare har bytt om till områdespoliser, gått i pension eller flytt till annan ort och ingen polis har kommit för att ersätta det tomrum de lämnat efter sig. En hel utredningsavdelning har i stort sett utraderats, när den tömts på kvalificerade poliser.

Så när polisledningen denna gång äntrar scenen och presenterar nyheten om att fördubbla antalet områdespoliser, blir det en sanning med modifikation.

En glädjekalkyl där man glömt minuskontot på medaljens baksida.

Sanningen är den att det är färre poliser i Dalsland nu än någonsin och i bokslutet blir det ett polisiärt underskott även denna gång, hur välvilligt man än räknar.

OM nu någon bryr sig…

Sven-Åke Runelid

F.d. kriminalkommissarie.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.