Hoppa till huvudinnehållet

2021 i Bengtsfors: Andra coronaåret, nya företag och en öppnad polisstation

Publicerad:

2021 är slut och året som gått i Bengtsfors kommun ska summeras.

Det har varit ett andra år med coronapandemi, men också planer på en högskolesatsning i Bäckefors och företagsetableringar som gett nya jobb.

Den politiska debatten fortsatte att handla om äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.

Flera uppmärksammade brott inträffade och polisstationen öppnade igen.

Påsfabriken Norbag etablerades på Brandberget i Bengtsfors. Bilden är tagen i oktober under en skiftavlösning mellan morgon och kväll. Sedan bilden togs har ytterligare ett antal personer anställts. I dag jobbar ett 30-tal anställda på Norbag.
Påsfabriken Norbag etablerades på Brandberget i Bengtsfors. Bilden är tagen i oktober under en skiftavlösning mellan morgon och kväll. Sedan bilden togs har ytterligare ett antal personer anställts. I dag jobbar ett 30-tal anställda på Norbag. Foto: Tommy Lofgren

Årets första nyhet handlar om en näringslivsetablering i Bengtsfors. Påsfabriken Norbag AB startas på Brandberget. Företagets moderbolag Tingstad Group köper loss den fastighet som tidigare inrymde Techroi Fuels AB för 10 miljoner kronor. I dag finns ett 30-tal anställda på Norbag.

Vårdtagarna på de särskilda boendena får i januari de första vaccinationerna mot covid-19. Maj-Britt Aronsson, 87, på Granåsgården blir den först vaccinerade invånaren i Bengtsfors. Bara dagar därefter bryter covid-smitta ut bland flera vårdtagare på Granåsgården. Bengtsfors kommun inför därför besöksförbud till den 17 januari. Samtidigt införs fjärrundervisning på skolor och biblioteken stänger.

Brottsligheten i Bengtsfors

En beväpnad man rånade den 11 januari Systembolaget i Bengtsfors. Polisen kunde bara några timmar efter rånet gripa mannen, som senare dömdes, mot sitt nekande till fängelse.
En beväpnad man rånade den 11 januari Systembolaget i Bengtsfors. Polisen kunde bara några timmar efter rånet gripa mannen, som senare dömdes, mot sitt nekande till fängelse. Foto: Thomas Wallin

Den 11 januari rånar en beväpnad man Systembolaget i Bengtsfors. Han får med sig kontanter för några tusen kronor. Mannen grips bara efter några timmar av polisen. Mannen döms senare, mot sitt nekande, till fängelse i två år för rånet och ett par andra brott.

En man i 75-årsåldern döms till samhällstjänst och skadestånd för misshandel efter en uppmärksammad händelse som ägde rum i Bengtsfors hösten 2020. Enligt domen ska mannen ha försökt köra på en polis. Mannen hävdar att polismännen betett sig som ”stentuffa stormtrupper” och att han bara ville åka därifrån. Åtta C-politiker i Bengtsfors startar, i egenskap av privatpersoner, en insamling för att täcka 75-åringens skadeståndskostnader.

En stor knarkodling, hela 850 plantor cannabis motsvarande minst 47 kilo, hittas i Bengtsfors. En man och en kvinna döms till fängelse för narkotikabrott.

Tre män grips och döms senare till fängelse för misshandel av en fjärde man, känd av polisen för ett antal brott, i Bengtsfors. Domen överklagas. Misshandeln får stor uppmärksamhet. De tre männens agerande applåderas av vissa och en ekonomisk insamling genomförs för dem, men deras misshandel kritiseras också hårt av polisen och kommunledningen.

Högskolesatsning på gång

Så här är den tänkt att se ut, Campus Dalslands entré, på Dalslands sjukhus i Bäckefors.
Så här är den tänkt att se ut, Campus Dalslands entré, på Dalslands sjukhus i Bäckefors. Foto: Illustration: Contekton Arkitekter

I slutet av januari står det klart att det kommer att bli en storsatsning på ett högskolecampus i lediga lokaler i Dalslands sjukhus i Bäckefors under 2022. Campus Dalsland är namnet på den satsning som samtliga Dalslandskommuner, Årjängs kommun och Högskolans Väst ligger bakom. Högskolan Väst tecknar senare avtal med aktörerna och Västra Götalandsregionen går in med 16 miljoner kronor för att bygga om lokalerna.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att Bengtsfors är den kommun som hade den värsta brottsutvecklingen i hela polisområde Östra Fyrbodal under fjolåret. Siffrorna för olaga hot och ofredanden är den högsta på fem år, vilken oroar kommunpolisen Peter Torstensson.

Många dalslänningar har svårt att få pengarna att räcka till. Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att samtliga Dalslandskommuner ligger på en mycket låg nivå när det gäller ekonomisk standard. Allra sämst ligger Bengtsfors.

Coronakrisen slog hårt

Coronakrisen slår hårt mot hotell- och restaurangnäringen. Liksom mot tvätterierna. Rikstvätt Bengtsfors tvingas säga upp 40 anställda. Andra går det betydligt bättre för, exempelvis VPK Packaging i Bäckefors som mars meddelar att man, trots coronapandemin, under föregående år gjorde sitt bästa produktionsår någonsin.

Det blev demonstrationer för Kolaregården även 2021. På bilden syns Lena Grönlund, Barbro Erlandsson Bratt, Åke I Andersson, Roger Karlsson och Jan Ekelund på plats på Tingshustorget med sina plakat.
Det blev demonstrationer för Kolaregården även 2021. På bilden syns Lena Grönlund, Barbro Erlandsson Bratt, Åke I Andersson, Roger Karlsson och Jan Ekelund på plats på Tingshustorget med sina plakat. Foto: Tommy Löfgren

Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed fortsätter hamna i debattfokus under hela året. Frågan är mycket laddad. Nya demonstrationer för att bevara äldreboendet hålls och personal på Kolaregården massjukskriver sig under en period i protest mot planerna på en nedläggning av boendet. M, C, KD, L och V vill av besparingsskäl lägga ned medan S och SD vill behålla Kolaregården. Frågan gör att SD lämnar samarbetet med det borgerliga styret i protest. Flera överklaganden görs mot beslutet att lägga ned Kolaregården och frågan är ännu inte avgjord.

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att Bengtsfors kommun rasar i befolkningsmängd. Ett minus på 159 personer från år 2019 till 2020. Kommunens totala folkmängd är nu 9 591 personer.

Polisstationen öppnades

Många representanter från olika delar av polisens verksamhet var på plats när den nya satsningen på ökad polisnärvaro i Bengtsfors och norra Dalsland sjösattes början av mars. Från vänster: Biträdande lokalpolisområdeschef Miran Schwan, chefen för PKC Väst Daniel Norlander, kommunpolisen Peter Torstensson, områdespolisen Rebecca Vedin, biträdande chef för PKC Väst Sanela Kacapor, lokalpolisområdeschefen i Östra Fyrbodal Jenny Wester samt kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M).
Många representanter från olika delar av polisens verksamhet var på plats när den nya satsningen på ökad polisnärvaro i Bengtsfors och norra Dalsland sjösattes början av mars. Från vänster: Biträdande lokalpolisområdeschef Miran Schwan, chefen för PKC Väst Daniel Norlander, kommunpolisen Peter Torstensson, områdespolisen Rebecca Vedin, biträdande chef för PKC Väst Sanela Kacapor, lokalpolisområdeschefen i Östra Fyrbodal Jenny Wester samt kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M). Foto: Tommy Löfgren

Polisstationen i Bengtsfors bemannas åter från början av mars. Två områdespoliser utgår från och med nu i Bengtsfors och de samarbetar med PKC, Polisens kontaktcenter, som får en större roll. I december meddelar sedan Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal, att antalet områdespoliser ska fördubblas i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål under januari 2022, från två till fyra.

Återvinningsföretag aviserades

Det meddelas att det norsk-svenska bolaget Green Ideas Group planerar att etablera Sveriges första cirkulära återvinningsindustri på sågverksområdet i Billingsfors. Verksamheten beräknas ha 25 anställda när den är i drift under senare delen av 2022.

Under våren lagade kändiskocken Tareq Taylor bäver i Steneby. Här kollar han det dalsländska vattnet.
Under våren lagade kändiskocken Tareq Taylor bäver i Steneby. Här kollar han det dalsländska vattnet. Foto: Sanna Stark

Kändiskocken Tareq Taylor, senare årets julvärd på SVT, besökte under våren Dalsland. Under en inspelning i Steneby lagade han bäver.

I maj försvinner en 43-årig man med koppling till norra Dalsland. Till en början misstänker polisen brott. Men detta avskrivs när mannen senare hittas en död i skogen utanför Årjäng. Polisen tror att mannen frusit ihjäl eller avlidit av sjukdom.

Bengtsfors firar 50-årsjubileum som storkommun. Jubileet firas under sommaren i konsthallen med en utställning med tidningsurklipp i urval av Tomas Sannebro.

Rekordregn i juli

Under kvällen den 27 juli vräkte regnet ner i Bengtsfors. Rekordnoteringen 53 millimeter gjordes av SMHI.
Under kvällen den 27 juli vräkte regnet ner i Bengtsfors. Rekordnoteringen 53 millimeter gjordes av SMHI. Foto: Thomas Wallin

På kvällen den 27 juli råkar Bengtsfors ut för ett ovanligt kraftfullt åskoväder med skyfall. SMHI:s lokala rapportör Catharina Erlandsson gör rekordnoteringen 53 millimeter regn. Blixten slår ned i ett hus och regnvatten går in i flera källare.

Majken Blomberg, som själv flyttade in i en av lägenheterna, fick äran att klippa bandet, när lägenhetshuset Björkdungen invigdes. Här flankerad av Bengtsforshus styrelseordförande, Ulf Nelson (M), och kommunalrådet Stig Bertilsson (M).
Majken Blomberg, som själv flyttade in i en av lägenheterna, fick äran att klippa bandet, när lägenhetshuset Björkdungen invigdes. Här flankerad av Bengtsforshus styrelseordförande, Ulf Nelson (M), och kommunalrådet Stig Bertilsson (M). Foto: Helena Lindgren

Den 26 augusti invigs det nya lägenhetshuset Björkdungen i Bengtsfors. En av hyresgästerna, Majken Blomberg, klipper bandet. I huset finns elva lägenheter. På bottenplan finns Folktandvården.

Under natten till den 10 september inträffar en ännu inte utredd händelse i Bäckefors. Det talas från polisens sida först om skottlossning i centrala delar av samhället, senare ändrar man sig till att det ska ha handlat om en bil som försökt preja en annan bil av vägen. Två män häktas för försök till grov misshandel, men släpps senare.

Ny sporthall invigdes

Den nya sporthallen vid Ekhagsskolan invigdes. Sex elever från skolan fick klippa banden till trumpetfanfar. Saxen sköttes av Elin Eliasson. På bilden syns bland annat skolans rektor Joakim Ekblom och kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Den nya sporthallen vid Ekhagsskolan invigdes. Sex elever från skolan fick klippa banden till trumpetfanfar. Saxen sköttes av Elin Eliasson. På bilden syns bland annat skolans rektor Joakim Ekblom och kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M). Foto: Tommy Lofgren

Den 18 september invigs den nya sporthallen vid Ekhagsskolan i Dals Långed. En större och modernare arena har byggts upp efter den tidigare sporthall som brann ned.

Inkeri Backman, 83, attackerades och rånades i sin trappuppgång på Storgatan i Bengtsfors.
Inkeri Backman, 83, attackerades och rånades i sin trappuppgång på Storgatan i Bengtsfors. Foto: Sanna Stark

Den 2 oktober attackeras och rånas Inkeri Backman, 83, i sin trappuppgång i centrala Bengtsfors av två unga män. En ung man grips senare för rånet.

Storbråk på Sågudden

Ett jättebråk mellan ett 30-tal personer äger rum på Sågudden i Bengtsfors på kvällen den 13 november. Två olika grupperingar ska ha använt järnrör och rakblad. Flera personer skadas. En anmälan görs också om hets mot folkgrupp.

Tidningsmannen Gordon Skoglund och racerföraren Erik Berger får den 26 november varsin plats i Bengtsfors, Gordon Skoglunds rondell och Erik Bergers plats. Detta som ett resultat av en motion av kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M).

Bengtsfors kommun har november månads längsta utryckningstider för ambulanserna i hela Fyrbodal. Något som får ledande politiker i Bengtsfors med kommunalrådet Stig Bertilsson (M) i spetsen att agera. De gör en skrivelse till NU-sjukvården och kräver samma rätt till ambulans som alla andra kommuner.

Undersköterskor sa ifrån

Hemtjänstpersonal i Bengtsfors kommun protesterade mot dåliga arbetsvillkor. På bilden syns undersköterskorna Linda Eriksson, Madeleine Olsson, Camilla Gustafsson, Sirkka Johansson, Emma Löf,  Anna Charlotte Dollbring och Rebecka Kall.
Hemtjänstpersonal i Bengtsfors kommun protesterade mot dåliga arbetsvillkor. På bilden syns undersköterskorna Linda Eriksson, Madeleine Olsson, Camilla Gustafsson, Sirkka Johansson, Emma Löf, Anna Charlotte Dollbring och Rebecka Kall. Foto: Conny Hultgren

I december ryter ett 40-tal undersköterskor i Bengtsfors ifrån mot arbetsgivaren, kommunen. Undersköterskorna kräver bättre arbetsvillkor. Annars hotar de med att säga upp sig. Arbetsgivaren svarar och säger sig försöka tillmötesgå delar av undersköterskornas kravlista under 2022.

Alldeles i slutet av december meddelar vårdföretaget Aleris att de kommer att lämna Dalslands sjukhus den 1 november 2022. Detta får Kommittén för Dalslands sjukhus att reagera starkt. Kommittén är oroad över vad som nu ska hända med sjukhuset.

Artikeltaggar

AlerisÅrskrönikaBengtsfors kommunBRÅCampus DalslandGreen Ideas Group ABIdrottshallJenny WesterKolaregårdenKommittén för Dalslands sjukhusNorbag ABNyheterPandemiPolisenSCBSMHIStig BertilssonTareq Taylor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.