Orienteringskrönikan: Sensationella framgångar på ungdomssidan

Publicerad:
Orienteringskrönikören Stig Gustafsson, nyligen 90 fyllda, summerar året som gått. Foto: Johan Lindahl

Orienterings- och pandemiåret 2021 kan summeras. Liksom de flesta andra idrotter har orienteringen tagit skada av covid-19. Mästerskapen har gått att genomföra, vilket har varit ljuspunkten i det hela. Och där har det blivit sensationella framgångar från Dalsland.

Vid VM i Tjeckien blev det rekordutdelning för vårt landslag. Facit: sju guld och seger i alla tre stafetterna. Det är svårt att förstå hur omöjliga Tove Alexandersson kunde ta tre individuella guld plus två som deltagare i sprint- och skogsstafetterna. Hon vann världscupen för sjunde året i rad, men årets verkliga uppstickare var 18-åriga Hanna Lundberg, som nu blev trea i samma tävling. Här finns troligen efterföljaren.

Tre dalsländska orienterare har med framgång tagit steget från junior till senior. Tvillingarna Erika och Johanna Källvik Leufvén har lämnat Åmåls OK och gått till hårdsatsande IFK Göteborg. Sofia Johansson, fostrad i OK Skärmen, har genom studier vid orienteringsgymnasiet i Hallsberg tävlat för elitklubben OK Tisaren.

Eds SK tog DM-medaljer i massor – åttaåring yngst på pallen

Här hemma kan vi glädjas åt framgångar på ungdomssidan. Åmåls OK ställde till med en liten sensation, då man i hård konkurrens vann den yngre klassen i Ungdomens Tiomila. Eds SK, med många duktiga ledare, kunde vid sprint-DM i Stenungsund åka hem med tio medaljer. Ungdomsarbetet har trots pandemin skötts på bästa sätt. O-ligan har genomförts och lockat nya ungdomar till skogens idrott. Edsklubben arrangerade tre DM-tävlingar under en vecka i början av september. I övrigt inget tävlingsutbud.

Edsorienterare uttagen till ungdoms-SM

Programmet för 2022 är välfyllt, men frågan är vad som blir av. När detta skrives ökar smittspridningen och nya restriktioner har införts. Kommer O-ringen för tredje året i rad tvingas ställa in? Här hemma planeras för Skärmenträffen den första maj. Femtioandra upplagan av serietävlingen O-ligan kommer med all sannolikhet att genomföras. I övrigt lever vi på hoppet.

O-ligan startade med sprint i Ed

Orienterare i alla åldrar längtar till en mer normal säsong. Charmen med denna skogens idrott gör denna längtan speciell.

Stig Gustafsson

Artikeltaggar

Åmåls OKDalslandEds SKErika Källvik LeufvénJohanna Källvik LeufvénOK SkärmenOrientering

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare