Ledare: Nytt år med nya utblickar

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ett nytt år blir det, med valrörelse på köpet. Fast vart det leder med många knepiga frågor som covid, energi och mycket mer kan vi bara sia om.
Foto: Jessica Gow/TT
2021 är snart till ända och det är dags att ta sig an ett nytt år med en hel del utmaningar.

För ett år sedan, i slutet av 2020,  blickades det på denna plats i tidningen åter på de prövningar som pandemin medfört. När vi nu skriver slutet av 2021 är läget ganska oförändrat. Må vara att dödstal till följd av pandemin minskat, men problemen med restriktioner liksom allvaret inom vård, omsorg och skola är oförändrat.

Ett visst hopp ger rönen om att den nya omikron-varianten inte verkar lika farlig som den ursprungliga smittan.

Förhoppningen måste i alla fall vara att läget förändras till det bättre, och det finns fler frågor på agendan. Vi står inför ett 2022 med val och stora utmaningar. Energikrisen har seglat upp som en central fråga eftersom den i hög grad påverkar världsekonomin och dessutom är kopplat till klimatoron. Skyhöga energipriser får återverkningar inom många områden när priserna stiger, vilket i sin tur frammanar inflation och påverkar jobb, näringsliv och människors ekonomi. Vore jag politiker skulle jag vara väldigt orolig för vad en energimarknad utan kontroll kan orsaka. Vi får se om farhågorna besannas.

Mot slutet av året fick vi 36 nyord. Många har bäring på pandemin eller samhällsutvecklingen i stort. Sett ur ett landsortsperspektiv känns orden och urvalet en aning "stadsliga", för att citera ett ord som Bengtsforsprofilen Camilla Fredriksson så träffande myntade i ett sammanhang för några år sedan. Nog vore det ett ord att få med bland nästa års nyord.

Gott Nytt År!

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.