Hoppa till huvudinnehållet

Aleris lämnar Dalslands sjukhus – Kommittén: "Katastrofvarning"

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Aleris lämnar Dalslands sjukhus.
Aleris lämnar Dalslands sjukhus. Foto: Tommy Löfgren

Aleris kommer inte att lämna anbud på specialisttjänster i Bäckefors, Lysekil och Strömstad. Vårdföretaget lämnar därmed Dalslands sjukhus från och med den 1 november 2022.

Detta får Kommittén för Dalslands sjukhus att bli starkt oroliga.

– Det råder stor osäkerhet om vad det här innebär för fortsättningen. Det är katastrofvarning! säger Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus.

Han menar att det nu finns en stor risk att sjukhuset tappar kompetens.

– Det är det vi är rädda för, det råder väldigt stor brist på vårdpersonal idag. Om det blir oro på arbetsplatsen gör det att folk ser sig om efter andra jobb.

”Inget ordentligt svar”

På Dalslands sjukhus finns i dag barnmottagning, dietistmottagning, diabetesmottagning, gynekolog, hjärtmottagning, hud, ljus, logoped, ögon, öron, näsa, hals samt röntgen, rehab och bassäng.

– Det är åtskilliga dalslänningar och bohuslänningar som besöker Dalslands sjukhus. Aleris har gjort ett bra jobb hittills, men nu har man fattat beslut om att inte lämna in anbud om fortsatt drift av Dalslands sjukhus. Varför de nu lämnar har vi inte fått något ordentligt svar på, men de kanske är rädda att det inte lönar sig för dem, säger Ove Jansson, sekreterare i Kommittén för Dalslands sjukhus.

"Svårt beslut att fatta"

Dalslänningen har sökt Aleris vd, Johan Färnstrand, utan resultat. Sandra Schönbeck, affärsområdeschef för Aleris, svarar följande.

– Vi har tagit beslut om att inte lämna in anbud om fortsatt drift av Närsjukhusen i Dalsland, Lysekil och Strömstad. Det har varit ett svårt beslut att fatta, vi vet att verksamheten är mycket uppskattat lokalt och Patrik Thulin med ledningsgrupp och medarbetare har gjort ett fantastiskt fint jobb.

Varför väljer ni att inte lämna ett anbud?

– Det handlar om en samlad bedömning, men jag går inte in på några detaljer. Det här innebär inte en nedläggning av Dalslands sjukhus, utan verksamheten kommer drivas vidare av oss till sista oktober nästa år. Sedan blir det någon annan som tar över, säger Sandra Schönbeck.

”Känner osäkerhet”

I ett mejl som Dalslänningen tagit del av skriver Johan Färnstrand följande om varför Aleris beslutat att inte lämna anbud.

"Vi har gjort en gedigen utvärdering utifrån att uppdraget delvis är ändrat för den nya avtalsperioden, exempelvis med hembesök/mobila team. Det är ett långt åtagande på 5+2 år, och en del i beslutet är att vi känner osäkerhet kring utvecklingen av god och nära vård, och att kompetensförsörjningen är mer sårbar på en mindre ort. Vi jobbar för en ordnad och god överlämning till en ny vårdgivare under hösten, avtalet löper ut sista oktober 2022."

"Någon annan tar över"

Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M), ser inte någon anledning till oro inför fortsättningen.

– Aleris lämnar och det är förvånande. Men jag har också förstått att andra företag har lämnat anbud, och som jag ser det kommer vården på Dalslands sjukhus att finnas kvar med någon annan vårdgivare. Från kommunens sida följer vi det här och är observanta på vad som sker. Men jag har ingen anledning att tro att det kommer att bli någon försämring.

Artikeltaggar

AlerisBäckeforsDalslands sjukhusJerker JohanssonKommittén för Dalslands sjukhusOve JanssonStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.