Hoppa till huvudinnehållet

Nyhetsåret 2021 i bilder: Detta hände i Färgelanda

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Harvens dag och skolstart på Bruksskolan i Ödeborg. Vi summerar året 2021 i Färgelanda med bilder.
Harvens dag och skolstart på Bruksskolan i Ödeborg. Vi summerar året 2021 i Färgelanda med bilder. Foto: Johan Lindahl

Coronapandemin, ekonomisk kris och nedskärningar inom skolan. Men också Harvens dag, en 100-åring, cyklist i krock med älg och en kommunpoet som blev en riksnyhet. Nyhetsåret har som vanligt bjudit på både det ena och det andra i Färgelanda kommun. Här gör vi en liten återblick på 2021, i stort och smått.

Ingeborg Larsson i Ödeborg fyller 100 år.
Ingeborg Larsson i Ödeborg fyller 100 år. Foto: Johan Lindahl

19 januari, Ödeborg: Ingeborg Larsson, ett av 13 barn till forna statsrådet Axel Rubbestad, fyllde 100 år. Trots ett långt liv med arbete på gården i Uppsal i Södra Hillingsäter är Ingeborg Larsson vid god hälsa. Fram till förra året körde hon fortfarande bil till kyrkan eller till affären. Men vid 99 års ålder fick det räcka. – När man blir så pass gammal som jag är blir man skröplig, sa hon.

Ingeborg Larsson fyller 100 år: "Jag har inte sparat på mig"
Fritidsgården i Färgelanda har stängt. Kommunen behöver spara pengar. 366 namnunderskrifter har samlats in i protest mot beslutet. Fritidsledarna Lotta Karlsson och Tina Johansson.
Fritidsgården i Färgelanda har stängt. Kommunen behöver spara pengar. 366 namnunderskrifter har samlats in i protest mot beslutet. Fritidsledarna Lotta Karlsson och Tina Johansson. Foto: Helena Lindgren

1 februari, Färgelanda: Fritidsgården i Färgelanda stängde för gott. Lotta Karlsson och Tina Jansson städade ur det sista ur lokalerna. – Det kommer fortfarande ungdomar hit och frågar var de ska bli av, sa Lotta Karlsson.

Fritidsgård stängd - för gott

7 februari, Färgelanda: Alliansen spricker. Moderaterna bryter samarbetet med Centerpartiet efter splittringar partierna emellan. – Kommunens ekonomi är inte balans och vi i Moderaterna har inte fått vara delaktiga i beslut som fattats, främst av Centerpartiet. Det finns en toppstyrning som vi inte kan acceptera, sa Moderaternas ordförande Hans-Göran Palmqvist.

Moderaterna lämnar – Alliansen i Färgelanda spricker
I början av mars öppnar veterinären Pernelle Prahl en smådjursklinik i centrala Färgelanda.
I början av mars öppnar veterinären Pernelle Prahl en smådjursklinik i centrala Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

24 februari, Färgelanda: Pernelle Prahl öppnar veterinärklinik i centrala Färgelanda efter 17 år hos Distriktsveterinärerna i Högsäter och Bäckefors. – Jag har märkt att det finns ett behov, sa hon. Det skulle hon också få rätt i. I november skrev vi att smådjursägare vallfärdar till hennes klinik eftersom andra veterinärer hade fullt upp med boskap.

Veterinärklinik öppnar i centrumSmådjur nekas vård – vallfärdar till ny klinik: ”Förstår frustrationen”

6 mars, Högsäter: Brandmän brottade ner tjuv och band honom med silvertejp. Två brandmän kunde under en fredagskväll stoppa en misstänkt tjuv när han som bäst höll på att göra inbrott i en inredningsbutik. – Han sa själv ”game over” till brandmännen, sa polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Brandmän brottade ner tjuv och band honom med silvertejp: ”Game over”
Lars Christensen tar över som ordförande i Högsäter bygdegårdsförening efter Anneli Karlsson.
Lars Christensen tar över som ordförande i Högsäter bygdegårdsförening efter Anneli Karlsson. Foto: Johan Lindahl

31 mars, Högsäter: Lars Christensen tar över som ny ordförande i Högsäter bygdegårdsföreningen. Föreningen hade länge efterlyst engagerade krafter som kunde rädda kommunens enda biograf från att stänga. – Ställer man inte upp så finns det inget kvar, sa han.

Han ska rädda biografen i Högsäter: ”Stor potential”Högsäters bygdegård firar 100 år med stor fest: ”En stor sak”
Lillemor Berggren är biodlare i Högsäter.
Lillemor Berggren är biodlare i Högsäter. Foto: Sanna Stark

25 april, Färgelanda: Lillemor Berggren är biodlare och förser den lokala Ica-affären med honung. Hon har sju bikupor och totalt omkring 420 000 bin hemma i Kullberg utanför Färgelanda. – Jag ville ha en rolig hobby att göra på fritiden. Jag kom till att tänka på bin då både min morfar och pappa var biodlare, det har under perioden funnits i släkten, säger hon.

Lillemor ansvarar för 420 000 djur och sju samhällen
Nedlagda kvartsgruvan i Rådanefors. Här ska det spelas in film.
Nedlagda kvartsgruvan i Rådanefors. Här ska det spelas in film. Foto: Johan Lindahl

26 april, Rådanefors: Kändistrio köper kvartsgruvan i Rådanefors. Filantropen Gustav Martner, författaren Henrik Wallgren och guldbaggevinnande regissören Johannes Nyholm skulle tillsammans spela in den sistnämndes nästa film. – Det är en väldigt vacker och lite melankolisk plats, sa han.

Prisad regissör spelar in film i nedlagd gruva: ”Vackert och melankoliskt”
Storbrål på Hermelinvägen på Höjdenområdet i Färgelanda.
Storbrål på Hermelinvägen på Höjdenområdet i Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

30 april, Färgelanda: Storbråk på Hermelinvägen. Ett 20-tal personer slogs med järnrör och baseballträn på Höjdenområdet. Män, kvinnor och barn ska ha varit involverade. En man i 45-årsåldern häktades men släpptes sedan.

Läs också

Fjärdeklassarna tillbaka på Bruksskolan. Belal Al Hijazi, André Eriksson och Lova Andersson Kramer har NO-lektion.
Fjärdeklassarna tillbaka på Bruksskolan. Belal Al Hijazi, André Eriksson och Lova Andersson Kramer har NO-lektion.

11 maj, Färgelanda: Lärarfacket kallar till krismöte med politiker. Lärarförbundet är rädda för att kommande besparingen kommer att medföra sämre förutsättningar för lärarna att kunna utföra sitt uppdrag. Artiklarna har sedan blivit många om arbetsmiljön i kommunens skolor. – Man gråter lätt, är irriterad hemma och sover dåligt, sa läraren Annika Ärlsjö.

Läs också

Ägarna Patrik Airas och Christel Örtengren samt Joakim Olsson på Högsäters plåt.
Ägarna Patrik Airas och Christel Örtengren samt Joakim Olsson på Högsäters plåt. Foto: Sanna Stark

17 maj, Högsäter: 32-årige Joakim Olsson föddes med ett hjärt- och lungfel och tvingades välja mellan att fortsätta att jobba eller riskerar att dö när pandemin slog till. Men då ryckte arbetsgivaren Högsäters Plåt in och byggde en isolerad lokal för honom att arbeta i. – Jag är så tacksam för den här satsningen, sa Joakim Olsson.

Riskpatienten Joakim, 32, kunde inte gå till jobbet – då ryckte arbetsgivaren inJoakim, 32, har fått sitt efterlängtade vaccin

15 juli, Färgelanda: 172:an öppnar igen efter en dryg månads avstängning som ställde till det rejält för lokalbefolkningen. Dålig skyltning och slingriga omvägar orsakade kaos och irritation. – En kund körde 20 mil i onödan, sa Christel Örtengren på Högsäters plåt.

Läs också

Foto: Tommy Lofgren

14 augusti, Färgelanda: Blanketorpet i Gatersbyn fick nytt tak under det nationella byggnadsvårdslägret. Kursledaren Lotta Lagerlöf avgjorde vilka skifferbitar som var bra nog att bli tak genom att knacka på det med en hammare.

Byggnadsvård när Blanketorpets skiffertak kom på plats
Foto: Sanna Stark

16 augusti, Ödeborg: Pia och Jone Sølvik från Helsingborg köpte den 14 rum och 300 kvadratmeter stora disponentvillan, eller ”slottet” i Ödeborg. – Det hade inte kunnat bli bättre än så här. Men hade någon berättat för mig att jag ska äga ett slott i Dalsland för ett år sedan hade jag nog bara skrattat, sa Jone Sølvik.

"Slottet” har fått nya ägare – nu vill de sätta Färgelanda på kartanDe totalrenoverade ”slottet” i Ödeborg: ”Aldrig känts betungande”

29 Augusti, Färgelanda: Kommunalrådet Tobias Bernhardsson (C) meddelade sin avgång på grund av högskolestudier. – Jag fyller 30 till våren så jag kände att det var läge nu, säger han.

Tobias Bernhardsson (C) avgår som kommunalråd: ”Kan inte tacka nej”
Foto: Tommy Lofgren

30 augusti, Färgelanda: Den 35:e upplagan av Harvens dag arrangerades i mindre format i centrum. Sven Melkersson, ordförande i Färgelanda scoutkår, serverade varmkorv. Här med unga medlemmarna Molly Winberg Hermansson, 9 år, och Ronja Engelfält, 9 år.

Harvens dag åter efter coronauppehåll
Nathalie Wallin och sonen Jacob, 1 år, som älskar att hjälpa till.
Nathalie Wallin och sonen Jacob, 1 år, som älskar att hjälpa till. Foto: Johan Lindahl

2 oktober, Färgelanda: Potatisbonden Nathalie Wallin, 30, lever för att jobba. Hon odlar kravmärkt potatis, jobbar 80 procent inom vården, har 90 köttdjur och tre barn. – Jag är en arbetare in i benmärgen, sa hon.

Potatisbonden Nathalie lever för sitt arbete: ”Det är värt det”

12 oktober, Järbo: Älgjakten startade. Johan Dahlgren i Järbo jagar för sin farbror som tragiskt nog hann gå bort precis innan jaktpremiären. – Jag är inte på något sätt troende men jag tror att han kommer att finnas med på något sätt, sa han.

Älgjakten startade: "Jag jagar för min farbror"

14 oktober, Färgelanda: Centern och Liberalernas budget för 2022 gick igenom, vilket innebar en skattehöjning på 65 öre och 12 miljoner extra till skolan. – Det här skapar tid för att ställa om, sa kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson (C).

Budgeten klubbad – så mycket höjs skatten
Mona Karlén tillbaka på jobbet efter uppmärksammade älgolyckan.
Mona Karlén tillbaka på jobbet efter uppmärksammade älgolyckan. Foto: Johan Lindahl

13 oktober, Färgelanda: Mona Karlén krockade med en älg på väg till jobbet och skadade sig allvarligt. Två brott på bäckenet, frakturer på en ländkota, i armbågen och i ansiktet, sex stygn i bakhuvudet, kraftig hjärnskakning, kristallsjuka, en trasig framtand, avskrapningar i ansiktet och en sprucken läpp. Två månader senare var hon tillbaka på jobbet. – Jag kommer att bli helt återställd, det har läkarna lovat, sa hon.

Cyklist krockade med älg: ”Jag är tacksam att jag överlevde!”Efter allvarliga älgolyckan – Mona tillbaka på jobbet: ”Mår mycket bättre”
Jimmy Alm, tidigare kulturassistent i Färgelanda, är kommunpoeten i Tranemo.
Jimmy Alm, tidigare kulturassistent i Färgelanda, är kommunpoeten i Tranemo. Foto: Helena Lindgren

19 oktober, Stigen: Poeten Jimmy Alm från Stigen blev en riksnyhet efter att det blivit känt att Tranemo kommun betalat 900 000 kronor på en kommunpoet. – Jag växer som person och yrkesmänniska, sa han.

Kritiserade kommunpoeten solar sig i uppståndelsen: ”Man kan vinkla allt”
20 nya lägenheter på gång i centrala Färgelanda.
20 nya lägenheter på gång i centrala Färgelanda. Foto: Valbohem

27 oktober, Färgelanda: Valbohem har långt skridna planer på ett nytt hyreshus med 20 lägenheter på Sågverksvägen i Färgelanda. – Det har varit en lång resa, men nu kanske det som många har sett fram emot blir av, sa Valbohems vd Hans Sprung.

Här blir det nya lägenheter – se bilder
Färgelandabon John Andersson försökte få kyrkan att åtminstone sänka ljudet under böneringningarna. Från vardagsrumsfönstret och uteplatsen ser han kyrkan torna upp sig bland trädkronorna.
Färgelandabon John Andersson försökte få kyrkan att åtminstone sänka ljudet under böneringningarna. Från vardagsrumsfönstret och uteplatsen ser han kyrkan torna upp sig bland trädkronorna. Foto: Johan Lindahl

29 oktober, Färgelanda: John Andersson klagade på klockornas böneringningar och försökte få kyrkan att sänka volymen eller ringa mer sällan. Men kyrkan stod på sig och hänvisade till religionsfriheten i Sverige. – Jag måste flytta härifrån innan det börjar igen, sa 56-åringen.

Kyrkklockorna stör John – måste flytta från centrum: ”Håret reser sig i nacken”Efter kritiken – kyrkan står fast vid böneringningarna
Ann Blomberg är centerpartiets kommunalrådskandidat.
Ann Blomberg är centerpartiets kommunalrådskandidat. Foto: Johan Lindahl

22 november, Färgelanda: Ann Blomberg (C) från Högsäter tar över som nytt kommunalråd tillika kommunstyrelsens ordförande efter Tobias Bernhardsson. Det blev klart i kommunfullmäktige. – Jag är glad, stolt och väldigt ödmjuk över den här uppgiften, sa hon. Den 16 december tillträdde hon officiellt.

Här är centerns kommunalrådskandidat: ”Jag blev jättepaff”Klart: Hon tar över som kommunalråd: ”Måste tro på uppdraget”

26 november, Färgelanda: Niklas Jansson, Dagsholms Golfklubb i Ellenö, blev årets företagare i Färgelanda. Med stort miljötänk har han byggt upp en högklassig anläggning med små resurser. – En leende besökare ger mig så mycket, sa han.

Årets företagare slår ett slag för miljön: ”Superstolt”

Artikeltaggar

Axel RubbestadCenterpartietDagsholms GolfklubbDistriktsveterinärernaFärgelanda kommunHans SprungLärarförbundetNiklas JanssonSamhälleThomas FuxborgTobias BernhardssonValbohem

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.