Hoppa till huvudinnehållet

Unga med drömmar och visioner träffas och har kul

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Sista gången före jul var det fika och häng, ungdomarna summerade och blickade fram mot nästa år.
Sista gången före jul var det fika och häng, ungdomarna summerade och blickade fram mot nästa år. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det var längesedan kyrkan i Dals Långed hade tonårsverksamhet men nu är ett gäng igång och häromdagen var det julavslutning. Förhoppningarna framåt är många.

Som mest har det kommit 13 ungdomar till träffarna som hålls varannan vecka. När Dalslänningen var på besök under terminsavslutningen dök det till ledarnas glädje upp ytterligare två.

– Jag messade Oscar och han tog med sin kompis, sa Alvia Karlsson som är en av deltagarna.

Ungdomsledaren Måna Höder samlade lappar med önskemål för nästa termin.
Ungdomsledaren Måna Höder samlade lappar med önskemål för nästa termin. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det är kul att komma hit och att få vara med kompisar, sa hon.

Bön och julklappslek

Den här eftermiddagen var det fika och häng, de utvärderade hösten och kom med önskemål inför nästa år. Dessutom höll Katia en liten samling och talade om hjärtats bön. Alla fick sedan tända var sitt ljus för sina böner i ljusbäraren. Julklappsleken hanns också med.

Katia Postol hade en liten samling och talade om hjärtats bön och sedan blev det julklappsleken.
Katia Postol hade en liten samling och talade om hjärtats bön och sedan blev det julklappsleken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Steneby nyanställde en församlingspedagog i september, Måna Höder, som då startade en ungdomsgrupp. I ledarteamet finns också tidigare konfirmanden Ellen Rehnlund, som går en ledarutbildning, samt prästen Katia Postol.

– Tanken från början var att det skulle finnas något för de som konfirmerat sig. Vi tyckte det var tråkigt om det bara blev slut. Men nu är det flest av årets konfirmander med, sa Katia Postol.

Filmkväll hos Katia

Under hösten har de bakat, bowlat, bastat, grillat, spelat pingis och pysslat. Dessutom var det filmkväll med popcorn hemma hos Katia. Alla nämnda saker har varit populära bland ungdomarna och fanns fortsatt med på listan över önskemål. De ville även åka till badhus, Dalslands aktiviteter och ordna en fest.

– Det är bra att ha en sådan här grupp för det finns inget att göra i Dals Långed. Vi hoppas att det ska bli så intressant som möjligt så fler vill komma med, sa Ellen Rehnlund.

Över förväntan

Och enligt ledarteamet har den nya verksamheten gått över förväntan.

– Det har varit så fint att ha den här gruppen och jätteroligt. Det finns inte så många ställen för ungdomar att komma till, sa Måna Höder.

Måna Höder är ungdomsledare och är den som startade verksamheten.
Måna Höder är ungdomsledare och är den som startade verksamheten. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det är viktigt att ungdomarna har en alternativ gemenskap som inte bygger på prestation. Drömmen är att verksamheten ska bli deras egen, med en egen lokal som de kan måla och göra i ordning, där sakerna kan stå kvar, sa Katia Postol.

Artikeltaggar

Katia PostolNyheterSteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.