Ledare: Vi går mot ljusare tider...

Ledare
PUBLICERAD:
Thomas Wallin konstaterar i ledaren att det går mot ljusare tider, men med vissa förbehåll.
Foto: Tommy Löfgren
Vintersolståndet inträffade i tisdags och vi går mot ljusare tider när julen nalkas.

Fast kanske känns det väl inte riktigt så för gemene man, med nya restriktioner till följd av pandemin liknande dem för ett år sedan. Möjligen är alla luttrade och det blir ganska enkelt att anpassa sig igen. Men vi ska inte glömma alla som drabbas på nytt. Restauranger, hotellnäring, handel, evenemang och andra verksamheter som samlar folk får ta en stor stöt. Det är näringar som just börjat se ljuset igen efter ett stentufft år.

Sedan berörs alla andra som arbetar nära människor inom exempelvis vård, omsorg och skola av de extra påfrestningar reglerna medför. Nog finns det anledning till eftertanke inför julen.

I efterdyningarna av pandemin påverkas världsekonomin. Inflationen tar fart och priserna på det mesta stiger. I vår tidningsvärld märker vi av hur papperskostnaderna skjuter i höjden. Elpriser med skatt på skatten kommer att svida ordentligt i mångas plånböcker efter årsskiftet när räkningarna dimper ned i brevlådan. En del läsare har redan hört av sig till oss på tidningen, oroliga för den elräkning som kan komma. Ofta gäller det ensamstående eller pensionärspar som bor i en stor villa.

Våra svenska politiker verkar inte lika handlingskraftiga som sina kollegor i Norge, när det gäller att ta snabba beslut för att lindra hur vanliga medborgare drabbas av ett dysfunktionellt energisystem. Tystnaden är talande, men det är väl troligt att frågan seglar upp som något av betydelse nästa år då det är valår. Kanske är det något för våra lokala riksdagsledamöter i Dalsland att ta till orda om? Åtminstone en tillfälligt reducerad skatt på skatten, när nu elpriserna "jackas upp" av diverse aktörer vore en välkommen julklapp.

En trevlig julklapp har i alla fall Dalslänningen, och dess moderkoncern NWT Media kunnat leverera i slutet av 2021. Med statligt stöd ska tilläggas. Distribution i egen regi via NWT Direkt kommer att ge säkrare tidningsleveranser på rätt dag för nästan alla våra läsare när PostNord upphör med daglig utdelning. I slutet av januari ska distributionen rulla i gång.

När vi är inne på läsarkontakter måste nämnas alla glada tillrop, men ibland också kritik som vår tidning får. För hör av sig, det gör våra läsare. Vissa tycker att vi skriver för ingående om sådana nyheter man inte vill att vi ska skriva om. Kanske vill man inte att allt blir offentligt. Andra tycker att det är för lite bilder i tidningen medan andra tycker tvärtom.

Det är svårt att vara alla till lags. Ett bra tips är att använda sig av vår tidning på webben med snabbare och fler nyheter.

De flesta vet att glesbygder som Dalsland inte alltid är förunnade en lokal nyhetstidning. Vad man inte alltid tänker på är att Dalslänningens innehåll därtill är nästan 100 procent lokalproducerat. En hel del tidningar fyller ut spalterna med centralt producerat material, in- och utrikesnyheter med mera. Vi har valt att sätta en ära i att det som publiceras i Dalslänningen nästan uteslutande är lokalt. Se den målsättningen som en julklapp även det spännande 2022. Ett år med val, förhoppningsvis lättade covid-restriktioner och som sagt ljusare tider!

God Jul!

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.