Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot trängsel vid vaccinering: "Det var inte en trevlig upplevelse"

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
För vissa av dem som besökte Gamla Real i lördags för att vaccinera sig blev det inte ett trevligt besök.
För vissa av dem som besökte Gamla Real i lördags för att vaccinera sig blev det inte ett trevligt besök.

Trängsel, avsaknad av personal samt brist på munskydd. Det var vad som mötte Anna Uddén, Bäckefors, när hon i lördags var sällskap till en bekant som skulle vaccinera sig på Gamla Real.

– Det var inte en trevlig upplevelse, säger hon.

Dalslänningen rapporterade förra veckan om att Västra Götaland skulle stärka upp vaccineringen i Dalsland under veckoslutet. MedPro Clinic Group AB har fått i uppdrag att genomföra stödvaccinering, vilket genomfördes på Folkparken Valhall i Bengtsfors, Höjdenskolan i Färgelanda och på Gamla Real i Ed.

Första dosen

Anna Uddén, Bäckefors, följde i lördags med en bekant, som efter stor tvekan hade beslutat sig för att ta den första dosen vaccin.

– Jag har själv vaccinerat mig i Bäckefors och hade berättat för personen om hur det går till och hur säker hela processen känns, säger Anna Uddén.

Personen som skulle vaccineras hade bokat tid på nätet till klockan 17 och hade blivit informerad om att vara där en kvart innan. Men när de kom till Gamla Real fanns ingen personal på plats.

– Inne i lokalen var det flera som stod och väntade, främst äldre, och tyvärr var det få som bar munskydd. Ingenting var uppstyrt. Vi satte oss i bilen igen och väntade eftersom min bekant var helt ovaccinerad.

Vid femsnåret kom det en bil med personal som började lasta ur material.

– De gick igenom klungan med folk utan munskydd, säger Anna Uddén.

Åkte därifrån

Det blev ingen spruta alls för hennes sällskap.

– Det var ingen ordning på något så min bekant ville inte gå in. Vi åkte därifrån. Det var fler än vi på platsen som var upprörda över oordningen.

Trots den negativa upplevelsen hoppas Anna Uddén att hennes bekant kommer att boka en ny tid.

– Men tyvärr är det ju brist på tider och troligen kommer personen i fråga inte att boka på samma ställe igen.

Anna Uddén har framfört sin kritik till Västra Götalandsregionen, men har ännu inte fått något svar.

"Beklagligt"

Dalslänningen har kontaktat MedPro Clinic Group AB för att få en kommentar om situationen på Gamla Real. I ett mejlsvar säger Medpros Semir Facic att personalen ska ha styrt upp folkmassan när de kom till platsen.

– När vi kom på plats så var patienterna redan insläppta på flera av lokalerna. Detta gjorde att vi fick organisera och styra upp både avstånd och köer för de som hade bokat sin tid respektive drop-in patienter, säger han.

Semir Facic berättar också att det ska ha förekommit att en person i personalen inte fullföljde skyddsrutiner i form av munskydd hela tiden samt hade långärmat underställ.

– Detta har kommunicerats med vederbörande och vi tycker att det är beklagligt att det hänt. Samtlig personal som arbetar hos oss har aktuell information gällande regler och föreskrifter vid gällande tidpunkt.

Kritik har även framkommit om förra fredagens vaccinering i Folkparken Valhall i Bengtsfors. Enligt en uppgiftslämnare ska det ha varit lika rörigt där.
Kritik har även framkommit om förra fredagens vaccinering i Folkparken Valhall i Bengtsfors. Enligt en uppgiftslämnare ska det ha varit lika rörigt där. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Personalen ska nu bli uppdaterade de hygienregler som gäller.

– Vi har redan kommunicerat med lokalt ansvariga om de lokaler som vi kommer fortsätta att vaccinera i när det gäller att patienterna av säkerhetsskäl får vänta på att vi släpper in dem och organiserar flödena på ett säkert sätt. Vi anser inte att det är rimligt att patienterna blir insläppta långt innan vaccinationen ska starta och den utsatta tiden som har getts till de bokade patienterna, säger Semir Facic.

Likartat i Bengtsfors

Sedan denna artikel om förhållandena i Ed varit publicerad har läsare hört av sig och berättat om en likartad situation vid vaccineringen som genomfördes på Folkparken Valhall dagen före.

– Det var väldigt rörigt. Inga krav på munskydd, trängsel och folk som kom för drop-in-vaccinering släpptes in bland alla övriga. Dessutom var det för dåliga resurser med personal som vaccinerade. Det kändes inte bra, säger uppgiftslämnaren.

Artikeltaggar

BäckeforsEdMedpro clinic ABVaccinationVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.