Hoppa till huvudinnehållet

Distansundervisning för hela årskurs fem efter coronautbrott på Franserudsskolan

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Franserudsskolan i Bengtsfors tvingas ta till åtgärder efter ett coronautbrott. Samtliga femteklassare kommer att få distansundervisning under måndag och tisdag.
Franserudsskolan i Bengtsfors tvingas ta till åtgärder efter ett coronautbrott. Samtliga femteklassare kommer att få distansundervisning under måndag och tisdag. Foto: Conny Hultgren

Efter coronautbrott i årskurs fem på Franserudsskolan i Bengtsfors blir det nu hemundervisning för samtliga femteklassare under måndag och tisdag, det vill säga fram till jullovet.

Det handlar om cirka tio personer som har insjuknat i covid-19.

Företagaren Kent Pettersson tycker samtidigt att kommunen gör för lite för att stoppa smittan.

– Inför snabbtester även i skolan! Det får vi göra i näringslivet, säger han.

Det var i slutet av förra veckan som det beslutades att halva årskurs fem skulle distansundervisas efter ett coronautbrott. På lördagen visade det sig att fler positiva tester fastställts och då utökades beslutet till att omfatta hela årskurs fem.

Björn Lindeberg är utbildningschef i Bengtsfors kommun.

Björn Lindeberg är utbildningschef i Bengtsfors kommun.
Björn Lindeberg är utbildningschef i Bengtsfors kommun. Foto: Tommy Löfgren

– Det handlar om cirka tio personer som insjuknat och i samråd med Smittskydd Västra Götaland har vi därför fattat beslut om hemundervisning under måndag och tisdag för samtliga våra femteklassare. Vi tar det säkra före det osäkra. Det handlar om totalt 56 elever som får vara hemma, säger Björn Lindeberg.

Från och med onsdag är det jullov för eleverna.

Viss ökning

Lindeberg berättar att viss ökning av smittspridning har märkts av i Bengtsfors under de senaste två veckorna.

– Vi har tidigare varit ganska förskonade, men smittspårningen med gurgeltester har visat att vi nu har några fall och att vi därför måste vidta åtgärder.

Är du oroad över utvecklingen?

– Det är möjligt att vi följer samma trend som regionen, så det kan vara lite stigande. Men vi får hoppas att det stannar vid det här.

”Inför snabbtester!”

Kent Petterson, ägare av företaget Rikstvätt Bengtsfors, är kritisk mot hur Bengtsfors kommun hanterat situationen.

Kent Petterson, ägare av Rikstvätt Bengtsfors.
Kent Petterson, ägare av Rikstvätt Bengtsfors. Foto: Anna Nyberg

– Kommunen måste börja göra snabbtester i skolorna, som vi gör i näringslivet. Hos oss får ingen nyanställd komma in utan att ha genomgått ett snabbtest och all personal som känner sig dåliga får också göra det. Det är inget vi gör för att peka ut någon, utan för att vi värnar vår personal, vår plånbok och att vi måste klara av det här tillsammans, säger han.

”Det räcker inte”

Att nu låta femteklassarna distansundervisas tycker Pettersson visserligen låter bra, men inte tillräckligt.

– Det räcker inte. Först sa de att barn inte smittade, men det har nu senare konstaterats att det gör de. Det tar för lång tid att få svar på gurgeltesterna. Därför måste man införa snabbtester. På det sättet har vi på Rikstvätt klarat oss utan smitta under hela pandemin. Jag vill inte att skolbarnens föräldrar kommer hit till mitt företag med smitta, säger Kent Petterson.

”Vi äger inte frågan”

Kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), menar dock att man har att rätta sig efter Smittskydd Västra Götaland.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi äger inte frågan utan har ett tydligt reglemente att följa, det är regionen som har befälet. Vi har agerat så snabbt som möjligt och har fått besked om att kyla ned och delvis införa distansundervisning på Franserudsskolan. Det är den åtgärd som gäller för närvarande, säger Stig Bertilsson.

Björn Lindeberg menar att det inte är aktuellt att införa snabbtester.

– Varken Folkhälsomyndigheten eller Smittskydd Västra Götaland anser att snabbtester är lika tillförlitliga som gurgeltester, så vi fortsätter med gurgeltesterna, säger han.

Gurgeltester på Ekhagsskolan

Under måndagen förekom uppgifter om smittspridning även på Ekhagsskolan i Dals Långed.

– Vi genomför under måndagen gurgeltester på Ekhagsskolan för att se. Men det tar några dagar innan vi får svar, säger Björn Lindeberg.

Varför stänger ni inte ned hela skolor vid utbrott, särskilt nu inför julhelgen då många samlas, både unga och gamla familje- och släktvis? Det kan ju finnas ökad risk för smittspridning.

– Det är samma svar där, det är Smittskydd Västra Götaland som äger frågan.

Artikeltaggar

BengtsforsBjörn LindebergCoronavirusetFranserudsskolanKent PetterssonNyheterPandemiStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.