Hoppa till huvudinnehållet

Vägen genom Nössemark till norska gränsen ska åtgärdas

Publicerad:
Vägen vid färjeläget i Jaren breddades för två år sedan och slänterna säkrades nyligen för ras, nu ska den fortsatta sträckan genom Nössemark till norska gränsen rustas.
Vägen vid färjeläget i Jaren breddades för två år sedan och slänterna säkrades nyligen för ras, nu ska den fortsatta sträckan genom Nössemark till norska gränsen rustas. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Väg 2206 i Nössemark mellan norska gränsen och färjeläget, som länge varit i dåligt skick, ska åtgärdas men det sker inte förrän 2024. Nu pågår en studie för att komma fram till vilka åtgärder som ska genomföras.

– Vi har genomfört en workshop med kommunen, sågverket och boende i Nössemark för att förstå och diskutera bristerna. Det har skett online. De som inte kunde medverka på workshopen har vi hanterat på andra sätt, sa Margareta Hallander, Trafikverket.

Identifierat

Det pågår en så kallad ÅVS, åtgärdsvalstudie, som görs tidigt i planeringen för att tillsammans med berörda få en helhetsbild och hitta bra förslag till åtgärder. Nu har man kommit till den fasen att de har identifierat problemen och provar olika förslag. Sara Blomkvist, utredare på Trafikverket och ansvarig för den studie som genomförts av den aktuella vägsträckan:

– Bärigheten är bristfällig på sträckan och vägen är smal och kurvig. Den trafikeras av en hel del tunga transporter och inne i samhället är trafikanter oskyddade. Det finns till exempel inga cykelbanor, sommartid är det mycket turister i området och fotgängare måste gå i vägkanten bland tunga transporter, säger hon.

Precisera

– Det är både ett trafiksäkerhetsproblem och ett bärighetsproblem. Fokus ligger på att hitta åtgärder för trafikanter utan att det blir på bekostnad av transporterna, säger hon.

– Mer specifika insatser är att vägräckena behöver ses över, de är inte tillräckligt starka. Vägen behöver även breddas på vissa ställen.

Åtgärdsförslagen kommer ut på remiss till kommun och berörda för yttrande under första kvartalet 2022. Trafikverket ska sedan precisera vilka åtgärder som ska genomföras. Vägarbetena är planerade att påbörjas 2024.

.

Artikeltaggar

FärjetrafikNössemarkNyheterTrafikverket

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.