Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19 ökar i regionen – men bara ett fall av omikron

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökade med 25 procent förra veckan. Men fortfarande har bara ett fall av den nya virusvarianten omikron upptäckts.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökar. Under vecka 49 bekräftades totalt 2 078 fall vilket motsvarar en ökning med 25 procent jämfört med veckan före.

Flest fall finns bland yngre mellan 10 och 19 år, men smittan ökar mest i åldersgruppen 20–39 år.

Presstjänsten meddelar att fortfarande har bara ett fall av virusvarianten omikron rapporterats i Västra Götalandsregionen.

Smittskydd Västra Götaland fortsätter att betona vikten av att vaccinera sig.

– Covid-19 ökar i samhället och vi måste alla göra det vi kan för att begränsa smittspridningen. Alla som kan måste vaccinera sig. Ta din första och andra dos om du inte gjort det. Ta den tredje dosen när det blir din tur, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Bra med distansarbete

Han uppmanar också till att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

– Följ de viktiga råden om att hålla avstånd och undvika trängsel. Om det blir trångt i kollektivtrafiken rekommenderas att du använder munskydd. Prata också med din arbetsgivare om det är möjligt att arbeta på distans, säger Thomas Wahlberg.

Under vecka 49 analyserade Västra Götalandsregionens laboratorier totalt 51 116 tester för covid-19, en ökning med 22 procent jämfört med föregående vecka.

Något fler sjuka

Under december har antalet personer som blir svårt sjuka i covid-19 ökat en aning. Under november vårdades ofta mellan 40–50 personer patienter för covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. I går, den 13 december, vårdades 64 personer varav 10 behövde intensivvård.

Artikeltaggar

CoronavirusetThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.