Hoppa till huvudinnehållet

Idrottsföreningar hamnar i kläm när motionsgård ska säljas

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Allégården i Högsäter ska säljas och då hamnar två idrottsföreningar i kläm.
Allégården i Högsäter ska säljas och då hamnar två idrottsföreningar i kläm. Foto: Helena Lindgren

Allégården i Högsäter har under nästan 25 år varit hemvist åt OK Skärmen och Högsäters SK. Nu undersöker Färgelanda kommun möjligheten att sälja fastigheten, och erbjuder de båda föreningarna att köpa den för en krona – Men det tackade man en enhälligt nej till.

– Den är i ganska dåligt skick, säger Peo Johansson, kassör i OK Skärmen.

De båda idrottsföreningarna erbjöds möjligheten att köpa Allégården för en krona, men på föreningarnas gemensamma extrainsatta årsmöte på tisdagskvällen beslutades att man måste tacka nej. Den 500 kvadratmeter stora fastigheten är i stort renoveringsbehov och kostar drygt 100 000 per år i drift.

– Den är egentligen för stor för vår gemensamma verksamhet och är dessutom i ganska dåligt skick. Det kan vi inte lägga alla våra pengar på, säger OK Skärmens kassör Peo Johansson.

Högsäters Skidklubbs ordförande Nils-Olof Johansson menar att intäkterna aldrig hade räckt på långa vägar.

– Vi har intäkter mellan tio och 15 tusen. Bara elen och diverse avgifter kostar 120 000 om året. Och att renovera hade säkert kostat en halv miljon, säger han.

Fördelaktigt avtal

När föreningarna flyttade in 1998 skrevs en överenskommelse att man inte behöver betala en krona för varken hyra eller drift under förutsättning att man håller den öppen för allmänheten samt sköter städning och snöröjning. Kontraktet har förnyats löpande tre år i taget. Det nuvarande avtalet löper ut i december nästa år. Då kommer man troligtvis att få hitta nya klubblokaler.

–Det känns tråkigt och osäkert. Det finns mycket vi förlorar på detta. Vi kommer att har betydligt sämre förutsättningar att driva våra verksamheter. Vad vi behöver är en liten klubblokal med omklädningsrum. Vår ambition är att försöka hjälpas åt eftersom våra verksamheter passar bra ihop, säger Peo Johansson, som tror att fastigheten blir svårsåld.

– Kyrkan äger marken och den är planlagd som allmän verksamhet. Vill man till exempel bygga bostäder måste det till en planändring, säger han.

– Det är tråkigt att de vill sälja och lägga ner Allégården. Det blir besvärligt för oss utan den. Då står vi med ett elljusspår men inga lokaler, säger Nils-Olof Johansson.

Varit på tapeten länge

Enligt samhällsutvecklingschefen Tünde Petersson har det varit på tapeten att sälja Allégården, och även en mängd andra fastigheter kommunen äger, under flera år för att dra ner på kostnaderna i tuffa ekonomiska tider.

– Kommunen har de senaste åren fokuserat mer på lokaler till sina egna verksamheter och gjort en bidragsreglering som hjälper föreningar att ta över lokaler. Vi har i uppdrag att se över de här lokalerna och se om föreningarna kan tänka sig att köpa. Annars läggs de ut till försäljning, säger hon.

Allégården är ett specialfall och det fördelaktiga avtal man har med kommunen rimmar förstås extra illa med tanke på det ekonomiska läget.

– Det är ett lyxigt avtal, och det är en udda fågel i vårt bestånd. Det är inte tänkt att kommunen ha sådana avtal längre, säger Tünde Petersson.

Även om ambitionen är att sälja en mängd fastigheter kommer inget att skrivas på förrän det tagits politiska beslut om saken.

Artikeltaggar

FärgelandaHögsäters SKMotion och hälsaOK Skärmen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.