Hoppa till huvudinnehållet

De blev påkörda av lastbilsföraren strax innan dödsolyckan: ”Väldig chock”

Publicerad:
En person omkom vid den svåra olyckan i Valnäs på lördagskvällen. Lastbilen välte i kurvan och hamnade över en personbil.
En person omkom vid den svåra olyckan i Valnäs på lördagskvällen. Lastbilen välte i kurvan och hamnade över en personbil. Foto: Helena Karlsson

Under lördagskvällen kolliderade en lastbil med en personbil söder om Grums.

Men strax innan den allvarliga olyckan – som tog en mans liv och allvarligt skadade en kvinna – var lastbilen inblandad i ytterligare en krock.

– Det kom fyra ljus och sen smällde det till i vår bil. Det var hjärtat i halsgropen, säger Jonas Schützer Larsson.

Det var strax efter klockan 20.30 som Jonas Schützer Larsson med familj, var på väg över Byälven i Säffle i riktning mot Göteborg, när de fick möte med en lastbil som kom farandes – på fel sida av vägen.

– Han körde in i sidan på vår bil, vi hade ingen möjlighet att väja undan. Det var väldigt dimmigt så vi såg bara en vit vägg, berättar Jonas Schützer Larsson.

De ringde direkt upp 112 och tog beslutet att följa efter lastbilen, som fortsatte sin vingliga färd i riktning mot Karlstad.

En man i 50-årsåldern avled och en kvinna i 20-årsåldern skadades svårt i samband med olyckan under lördagskvällen.
En man i 50-årsåldern avled och en kvinna i 20-årsåldern skadades svårt i samband med olyckan under lördagskvällen. Foto: Tommy Pedersen

”Använde hela vägytan”

Jonas Schützer Larsson berättar att han flera gånger försökte komma i kontakt med föraren genom att blinka.

– Jag försökte påkalla honom, ”stoppa, stoppa, stoppa!” Han använde hela vägytan, och jag tänkte är det fel på lastbilen eller chauffören? Han mötte flera bilar som klarade sig, som tur är.

I höjd med Värmlandsbro stannade lastbilen i en liten uppförsbacke. Jonas Schützer Larsson gick då ur sin bil för att gå fram och prata med chauffören.

– Men då startade han och drog iväg igen.

Under hela tiden hade de kontakt med polisen, som skickade ut flera patruller.

När färden närmade sig Valnäs, ökade lastbilen i hastighet.

– Tidigare hade det kanske gått mellan 40 och 50 kilometer i timmen, men sen låg vi i 90 bakom och han ökade till en mycket högre hastighet, berättar Jonas Schützer Larsson.

Dålig sikt

Strax innan Billeruds golfbana, tog dimman över hela E45:an.

– Jag var tvungen att bromsa ner, för jag såg ingenting. Vi kom ner i ett dimområde utan dess like.

Jonas Schützer Larsson berättar att han först bara kunde se gatlamporna en bit ner, i korset där man kör mot Oslo.

– De slocknade en efter en. Sen upptäckte jag att det var någonting på sidan av vägen. Då såg jag poliserna komma från Karlstad i full fart med blåljus.

Enligt Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen, hade poliserna initialt fått uppgiften om att lastbilen gått i diket.

Men senare framkom händelsens egentliga omfattning.

– Lastbilen hade vält i kurvan, på fel sida vägen och hamnat över en personbil, som fått hela lastbilens last över sig, säger Lars Hedelin.

Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.
Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen. Foto: LARS HEDELIN

Olyckan ledde till en stor räddningsinsats. En man i 50-årsåldern förlorade livet och en kvinna i 20-årsåldern blev allvarligt skadad. Hon vårdas fortfarande på sjukhus.

Lastbilschauffören, som också skadades och fördes till sjukhus, anhölls under söndagsmorgonen. Han är nu misstänkt för grovt rattfylleri, vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, samt smitning.

”En väldig chock”

Jonas Schützer Larsson berättar att familjen först fick stanna till vid olycksplatsen för att lämna vittnesuppgifter till polisen.

– Sen bad de oss att åka eftersom det skulle komma fler fordon. De behövde ju en arbetsyta.

Hur är det med er?

– Det är bra med oss, det är bara en väldig chock. Ibland har man enorm tur, vilket vi väl nu då hade.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDödsolyckan i GrumsGrumsSOS AlarmTrafikolyckorValnäs

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.