Tankar inför helgen: Bana väg för Herren

Familj
PUBLICERAD:
Åge Eriksen, Pastor i Bengtsfors Missionskyrka.

Har du känt stressen över att du väntar besök hemma. Allt som måste komma i ordning. Dammsugning, tvätt, dammtorkning, stryka finkläder…

Jag känner att pulsen stiger bara jag skriver dessa ord. Men det är många förberedelser som måste göras om det skall komma någon så kallad viktig person på besök. Saker och ting måste läggas till rätta och göras i ordning så mottagandet blir bästa möjliga.

Den här helgen möter vi Johannes döparen som verkligen var en som hade som sin uppgift att bana väg för någon. Ja, inte vem som helst heller. Utan en kungason - Jesus Kristus. Johannes gjorde det med livet som insats, för motståndet mot det han gjorde och sa var så oerhört stort. Myndighetspersoner tyckte att han bara talade nonsens och de ville allra helst få tystat honom. Men Johannes höll ut.

Varför kan vi undra. Jag tror svaret ligger i uppdragsgivaren till uppdraget han hade fått. Det var Gud själv som hade kallat Johannes till att bana väg för Jesus, världens frälsare som skulle komma till jorden. Johannes ger oss en viktig hjälp så att också vi kan se Jesus som den räddningsman han är.

Undrar hur många som vill lyssna till Johannes den här helgen och vad vi tänker. Tänker vi som de lärde att Johannes är en som kommer med osanningar och påhitt, eller är vi av de som trodde på Johannes och tog emot det han hade att visa oss.

En kort tid efteråt kommer Jesus ut i ödemarken där Johannes var och visade sig för Johannes och de andra. Då var Johannes snabb med att visa vem som kom. Inte vilken man som helst utan: Se, där Guds Son som tog all världens synd och skam!

Johannes är en som banar väg för att Jesus ska komma till dig än i dag. Och Jesus han kommer med hopp och ljus mitt i en tid fylld av oro och osäkerhet. Advent är en påminnelse till oss om att Gud kommer ned till vår jord med tröst och liv även när så mycket verkar osäkert. Och kom ihåg! Du behöver inte städa för att Jesus ska komma! Han kommer dit där du är och vill hjälpa dig att städa i ditt liv om det behövs.

Åge Eriksen, Pastor i Bengtsfors Missionskyrka

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.