Hoppa till huvudinnehållet

Pandemirestriktioner påverkar Luciakröning och julmarknader

Publicerad:
Det blir luciakröningar i såväl Bengtsfors som Dals-Ed, även om genomförandet påverkas en del av pandemirestriktionerna. I Bengtsfors framträder lucia med tärnor också utomhus vid några tillfällen. Bilden är från ett tidigare tillfälle, 2018, då Sofie Lundström sjöng med tärnor på Nygårdstorget.
Det blir luciakröningar i såväl Bengtsfors som Dals-Ed, även om genomförandet påverkas en del av pandemirestriktionerna. I Bengtsfors framträder lucia med tärnor också utomhus vid några tillfällen. Bilden är från ett tidigare tillfälle, 2018, då Sofie Lundström sjöng med tärnor på Nygårdstorget. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Pandemirestriktionerna, som kan vara svårtolkade, blir en prövning för vissa evenemangsarrangörer under luciahelgen.

Aktiviteter som sker i kyrkorna följer de regler som finns, och vaccinationsbevis ska uppvisas i entrén. Det gör att konserter som är planerade i kyrkorna ser ut att genomföras som planerat.

I Bengtsfors hålls exempelvis årets Luciakonsert på lördag eftermiddag i Missionskyrkan där Elvy Sjöström kommer att kröna Bengtsfors lucia 2021 som utsetts med lottens hjälp. På söndagen finns chansen att se och höra lucia och tärnor utomhus på torget och under luciadagen den 13 december kommer de att framträda utanför Bengtsfors bibliotek på eftermiddagen. Däremot ställs lussandet på äldreboendena in av pandemiskäl.

Kröning i Ed

Dals-Ed flyttar luciakröningen från den julmarknad som var planerad på Gamla Real, men som ställts in. I stället sker kröningen av årets lucia på luciakonserten i Dals-Eds kyrka under måndagskvällen. Även årets Edare kommer då att uppmärksammas med ett pris.

Elever och lärare från Dals-Eds kulturskola medverkar tillsammans med Kjersti Skarpnes, Geir-Arne Westby samt lucia med tärnor. Kulturskolans föräldraförening arrangerar.

Mustadfors julmarknad

I Mustadfors hålls den julmarknad Dals Långeds utvecklingsråd arrangerar vid anrika Anton Olssons järnaffär. Det kommer bland annat att säljas granar för välgörande ändamål. Myndigheternas riktlinjer följs vid arrangemanget som sker utomhus.

Artikeltaggar

Anton OlssonBengtsfors bibliotekDals-Eds kyrkaElvy SjöströmGeir-Arne WestbyLuciaMissionskyrkanMustadforsNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.