Telefonstrul hos vårdcentralen – svårt att komma fram: "Jätteolyckligt"

Publicerad:
Anna Nilsson, chef för vårdcentralen och Malin Hansen, enhetschef, och deras personal kommer att behöva flytta ut från vårdcentralen Nygård under ombyggnationen. Foto: Tommy Löfgren

Det har en tid varit svårt att komma fram till Vårdcentralen Nygård i Bengtsfors på telefon.

– Jätteolyckligt, vi har bytt telefonsystem och fått besked om att man jobbar på att åtgärda problemen, säger Anna Nilsson, chef för vårdcentralen Nygård.

Snart ska även vårdcentralen byggas om och även byggas ut. Under tiden behöver verksamheten tillfälligt lämna de nuvarande lokalerna.

Dalslänningen har fått flera propåer från läsare som berättat att det är svårt att komma fram till vårdcentralen. Anna Nilsson förklarar varför.

– Vi bytte telefonsystem för några veckor sedan och har sedan dess haft problem. Det är jätteolyckligt och vi har anmält felet till dem som har hand om systemet. De jobbar på att lösa problemet, säger hon.

Anna Nilsson berättar att fler vårdcentraler är drabbade.

Anna Nilsson är chef för vårdcentralen Nygård i Bengtsfors. Hon beklagar problemen med telefonin.
Anna Nilsson är chef för vårdcentralen Nygård i Bengtsfors. Hon beklagar problemen med telefonin. Foto: Tommy Löfgren

– Alla vårdcentraler i vårt område, i norra Bohuslän och Dalsland, har bytt telefonsystem, och det är svårt att komma fram överallt, säger Anna Nilsson.

– Det är väldigt tråkigt det som hänt eftersom tillgängligheten för patienterna blir sämre. Jag hoppas verkligen att alla som behöver akut hjälp ändå får det, fortsätter hon.

Trångbodd vårdcentral

Vårdcentralen är trångbodd och när folktandvården i somras flyttade till nya lokaler vid Björkdungen frigjordes mer yta för vårdcentralen.

Men fastigheten behöver byggas om och även ut. Fastighetsägaren Bengtsforshus AB planerar nu för detta. Men under tiden som det arbetet pågår kan inte vårdcentralen vara kvar på Nygård, utan kommer tillfälligt att behöva flytta ut.

Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus AB, vid den plats som ska byggas till vårdcentralen. Den ersätter den barack som står där i dag.
Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus AB, vid den plats som ska byggas till vårdcentralen. Den ersätter den barack som står där i dag. Foto: Tommy Löfgren

– Vi letar nu lämplig plats för dem. De kan inte jobba kvar eftersom vi ska riva ut hela innanmätet där. Tanken var först att de skulle vara kvar under tiden, men det blir ingen bra arbetsmiljö för dem. Även apoteket kan eventuellt komma att behöva flytta, säger Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus.

Klart om cirka två år

Själva ombyggnationen beräknas ta cirka ett år att genomföra. Just nu befinner man sig i planeringsfasen.

– Vi går ut med anbud i februari-mars och om allt går vägen så är allt arbete klart under andra halvan av 2023, säger Pär Nilsson.

– När det arbetet är klart så kommer Bengtsfors att ha Sveriges modernaste vårdcentral, fortsätter han.

1900 kvadratmeter

Hur mycket om- och utbyggnationen kommer att kosta finns det ännu inga siffror på.

Däremot finns en del att berätta om när det gäller ytorna. Vårdcentralen har i dag en yta av 1546 kvadratmeter och den del som tidigare inrymde folktandvården har 319 kvadratmeter. Därutöver tillkommer 60 kvadratmeter i utbyggnaden. Vårdcentralen kommer därmed få totalt cirka 1900 kvadratmeter när allt är klart.

Artikeltaggar

Anna NilssonBengtsforsBengtsforshus ABNyheterPär NilssonVårdcentralen NygårdVårdcentraler

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare