Hoppa till huvudinnehållet

Rejäl ökning i Dalsland: 16 nya covidfall i Åmål

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar nu också rejält i de norra delarna av Västra Götaland. Dals Ed ökar mest, men ökningen är kraftig även i Åmål. Dock fortfarande från en låg nivå, om man jämför med när det var som värst.
Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar nu också rejält i de norra delarna av Västra Götaland. Dals Ed ökar mest, men ökningen är kraftig även i Åmål. Dock fortfarande från en låg nivå, om man jämför med när det var som värst. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Åmåls kommun har antalet nya covidfall ökat rejält de senaste tre veckorna, men från en låg nivå. Förra veckan noterades 16 nya fall. Bara åtta kommuner i Västra Götaland har en högre incidens än Åmål, där incidensen är ett tecken på smittspridning.

Smittspridningen ökar i hela Västra Götaland och nu verkar även den höga ökningstakten ha nått Fyrbodal och Dalsland. Den så kallade 14-dagarsincidensen har ökat mest i Fyrbodal, av regionens fyra områden, med 21 procent.

Under förra veckan rapporterades 1 663 fall med covid-19 i Västra Götalandsregionen.

De senaste veckornas trend är att antalet rapporterade fall ökar och antalet nya fall är fortfarande flest i Borås Sjuhärad och i Göteborgsregionen.

Barn och ungdomar utgör fortsatt den största andelen av fallen, men en ökning ses i samtliga åldersgrupper.

Det har nu rapporterats fall från 47 av Västra Götalandsregionens 49 kommuner och incidensen är högst i Borås Sjuhärad.

Rejäl ökning i Åmål

Åmåls kommun noterade 16 nya fall av covidsmitta förra veckan, vilket är en ökning med sju. För tre veckor sedan och bakåt i tiden hade Åmål bara några enstaka nya fall per vecka, men nu är alltså ökningen markant. Åmåls noteringar de senaste fyra veckorna är: 1-4-9-16.

Bengtsfors går från 2 nya fall för två veckor sedan till 6 fall i förra veckan. Färgelanda går från 1 till 5 och Mellerud från 2 till 5.

Utbrott i Ed

Dals Ed ökar mest i Dalsland, där går ökningen från 4 till 10. Det ger ett incidenstal på 21, vilket är tredje högst i Västra Götaland, efter Vårgårda (51) Ulricehamn (26).

I Ed har också konstaterats ett utbrott på en förskola, där både pedagoger och elever testats positivt för covid -19.

I Säffle konstaterades i förra veckan 13 nya smittfall, enligt Folkhälsomyndighetens rapportering. Det är den högsta siffran i Säffle sedan mitten av oktober.

Jul med nära

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg hoppas inte att det blir några ytterligare restriktioner under julhelgen med anledning av de nya siffrorna, utan räknar med att svenskarna ska kunna fira jul med nära och kära.

– Det man som enskild person ska ta sig en funderare över är väl den där stora julfesten, eller andra stora sammankomster. Nu finns inget förbud och inga restriktioner heller, men det är en ökad smittspridning i samhället och var och en får själv fundera över hur man vill agera i en den här situationen, säger Wahlberg.

– Och de som är ovaccinerade ska naturligtvis vara extra uppmärksamma på smittspridningen.

Fyrbodal är det enda av de fyra områdena som visar på en stigande smittspridning varje vecka, de senaste fyra veckorna. Mycket beroende på att Fyrbodal hittills legat lägre i smittspridning, än övriga områden.

Smittspridningen har ökat i Västra Götaland sammantaget. I Åmål har den så kallade 14-dagarsincidensen ökat rejält. Västra Götalands regionens statistik visar att Åmål nu har en incidens som ligger på 13, jämfört med tidigare 7.

Och det är bara åtta kommuner i Västra Götalandsregionen som har en högre incidens än Åmål.

Smittas i skolan

I samband med den pressträff som hölls i tisdags också smittskyddsläkare Thomas Wahlberg statistik på i vilken miljö de flesta smittas. Inte oväntat smittas de flesta unga i skolan eller förskolan. Av ungdomar i skolåldern smittas över 50 procent i skolan.

De flesta vuxna som drabbats i Västra Götaland, har smittats i hemmet.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandMellerudThomas WahlbergVård och omsorgÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.