Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Ordning på ekonomin i Bengtsfors ger attraktivitet och livskraft

Publicerad:
Stig Bertilsson, Anna-Greta Strömberg och Per Jonsson svarar på ett tidigare inlägg i budgetdebatten.
Stig Bertilsson, Anna-Greta Strömberg och Per Jonsson svarar på ett tidigare inlägg i budgetdebatten.

Replik till Lena Grönlund och Stein Begbys inlägg i Dalslänningen den 30 november.

På måndag ska kommunfullmäktige i Bengtsfors besluta om kommunens budget för 2022. Vi i den styrande koalitionen (M-C-KD) lägger fram en budget i god balans och med resurser avsatta för de stora investeringar och reformer som kommunen står inför under de kommande åren.

Insändare: En annan budget, en annan framtid för Bengtsfors

Inom den sociala sektorn fortsätter vi att utveckla, bland annat som ett resultat av samarbetet med Mellerud. Att vi små kommuner samarbetar inom stora kostnadsdrivande områden som det sociala, det ger tydliga fördelar både i ekonomi och kvalitét.

Vi förbereder också för utveckling inom äldreomsorgen, där vet vi att investeringsbehoven kommer inom några år. Vi lägger nu grunden genom att avsätta 20 miljoner kronor ur 2021 och 2022 års resultat för att klara de investeringar i äldreboenden som kommer.

Inom skolans område ser vi nu en stadig förbättring av elevernas resultat. Budgeten ligger oförändrad, externa medel gör att vi ytterligare kan höja kvaliteten. Tyvärr minskar elevantalet, men det innebär samtidigt att resurserna per elev ökar.

Betydande investeringar görs på våra låg- och mellanstadieskolor för att behålla årskurs sex där, en kvalitetssatsning. När det gäller biblioteken så höjs budgeten med 200 tkr.

Också inom det tekniska området reformerar vi för ökad effektivitet och kvalitét. Närmast lägger vi in energiförsörjningen, vatten och avlopp samt renhållningen och fjärrvärmen i ett bolag med gemensam administration. På tur står under nästa år sedan ny organisation för de kommunägda fastigheterna, bland annat i syfte att skapa bättre underhållsplaner.

Kommunens budget för 2022 omfattar kostnader på cirka 880 miljoner kronor. (Därutöver kommer de kommunala bolagen). Liksom tidigare år budgeterar vi för god ekonomisk hushållning, en nödvändig förutsättning för att vi ska klara de utmaningar som vi vet väntar.

Lena Grönlund och Stein Begby skriver i tisdagens Dalslänningen att de inte vet vad god ekonomisk hushållning innebär i praktiken. Låt oss gärna därför förtydliga med att det inte innebär att ”lägga pengar på hög”, vilket de båda (S)-ledamöterna tydligen tror.

När vi tog över styret i kommunen 2019 var ekonomin i obalans. Ingen har glömt det! Efter ett par års besparingar har vi i år kunnat genomföra budgetarbetet utan att behöva börja med stora besparingskrav. Ordnad ekonomi är den grundläggande förutsättningen för att kommunen i längden ska vara livskraftig och attraktiv att bo och verka i.

Stig Bertilsson

Gruppledare (M)

Per Jonsson

Gruppledare (C)

Anna-Greta Strömberg

Gruppledare (KD)

Artikeltaggar

Anna-Greta StrömbergBengtsforsDalslänningenInsändareLena GrönlundStein BegbyStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.