Hoppa till huvudinnehållet

Dalslänningar döms i omfattande bedrägerimål

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det omfattande bedrägerimålet har kopplingar till bland annat Dalsland. Genrebild.
Det omfattande bedrägerimålet har kopplingar till bland annat Dalsland. Genrebild. Foto: Isabell Höjman/TT

Dom har fallit i ett omfattande bedrägerimål med kopplingar till bland annat Dalsland. Det handlar om personer från Bäckefors, Brålanda, Vedum och Trollhättan som döms för olika brott.

Det längsta straffet döms en 39-årig man bosatt i Vedum till. Vänersborgs tingsrätt dömer mannen till fem och ett halvt års fängelse för bland annat grova bedrägerier och grov oredlighet mot borgenärer. Mannen ska även betala skadestånd med närmare 8,5 miljoner kronor till två av målsägandena i målet.

Den 39-årige mannen döms för att ha vilselett tre män i Brålanda om att en av männen hade en stor skatteskuld som mannen skulle hjälpa till att reglera. För att betala skatteskulden har de tre männen överfört cirka 25 miljoner kronor till mannen. Någon verklig skatteskuld existerade emellertid inte.

Målsägandena döms

Även de tre männen i Brålanda – en 74-åring, en 71-åring och en 69-åring – döms för brott. I deras fall handlar det om bokföringsbrott. Detta ska de ha begått i samband med att de fört över medel och tillgångar till 39-åringen. En av dem, 71-åringen, döms för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom med samhällstjänst. De andra två döms för bokföringsbrott, men meddelas så kallad påföljdseftergift med hänsyn till de speciella omständigheterna i målet.

Grovt bokföringsbrott

Ytterligare två personer döms för brott.

En 62-årig man från Bäckefors döms för grovt bokföringsbrott till sex månaders fängelse. 62-åringen var ensam styrelseledamot i det bolag som tingsrätten bedömer att 39-åringen kontrollerade och som, sedan det tömts på tillgångar, försattes i konkurs. Vid konkursen konstaterades att bolaget helt saknade bokföring.

En 58-årig man från Trollhättan döms för grova penningtvättsbrott till ett års fängelse. Mannen hjälpte 39-åringen att, via 58-åringens eget bankkonto få ut cirka 2 miljoner kronor i kontanter, postväxlar och guld.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDalslandDomarFängelseSamhällstjänstSkadeståndVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.