Hoppa till huvudinnehållet

Västtrafik saknar ombud i Åmål – resenärer hänvisas till Mustadfors

Publicerad:
Efter att Ica sagt upp avtalet söker Västtrafik nu nytt ombud i Åmål.
Efter att Ica sagt upp avtalet söker Västtrafik nu nytt ombud i Åmål. Foto: Svante Örnberg

Efter att Ica Supermarket Lejonet valde att säga upp avtalet med Västtrafik finns det inte längre möjlighet att ladda Västtrafikkortet i stan. I väntan på nytt ombud i Åmål hänvisas resenärerna till försäljningsombuden i Bengtsfors eller Mustadfors.

Ica Supermarket Lejonet, Västtrafiks tidigare ombud i Åmål, valde att säga upp avtalet och avslutade tjänsten den 1 oktober i år. En viktig anledning var att tjänsten tog för mycket av medarbetarnas tid i anspråk, säger Susanne Enell, som driver butiken.

– Vi mäktade inte med det, med tanke på trycket vi har i förbutiken. Vi har köer så det räcker ändå.

I och med att Ica är postombud och sedan en tid tillbaka stans enda spelombud, har trycket på förbutiken ökat ytterligare.

– Problemet var också att kunderna som kom in trodde att vi var Västtrafik och att vi därmed kunde alla zoner och tidtabeller. Det gjorde att det tog väldigt mycket tid.

Beslutet att avsluta tjänsten har föranlett klagomål från Västtrafikkunderna.

– Men jag måste tänka på min personal i första hand, så att inte de blir sönderstressade, säger Susanne Enell.

Västtrafik söker nu ett nytt ombud i området och har bland annat bett kommunen om hjälp att hitta en ersättare, då utbudet av kiosker och affärer är begränsat i staden, skriver Västtrafik i ett mail.

Tills vidare hänvisas Åmålsresenärer som behöver fylla på sina Västtrafikkort till Bengtsfors eller Mustadfors, som är de närmaste ombuden i dagsläget.

”Vi försöker på alla sätt hitta ett nytt ombud i Åmål och arbetar vidare med detta. Vi tycker det är mycket viktigt att ha ett ombud i Åmål”, skriver Västtrafik.

Västtrafikkortet används exempelvis för den seniorbiljett som de flesta kommunerna i Västra Götaland erbjuder sina äldre folkbokförda invånare.

När det gäller enkel- eller dygnsbiljett finns möjligheten att köpa biljetten ombord på buss eller Västtåg, av förare eller tågvärd.

Västtrafik uppmuntrar även resenärerna att söka efter resor och köpa biljetter i appen Västtrafik To Go. Enkelbiljetter, periodbiljetter och dygnsbiljetter kan köpas i appen.

Artikeltaggar

ÅmålKollektivtrafikResorTågtrafikTrafikVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.