Socialdemokraterna lägger ett eget budgetförslag. Den stora skillnaden mellan deras alternativ och de styrande M, C och KD:s förslag är att S vill ha kvar Kolaregården.
M, C och KD avsätter mångmiljonbelopp för äldreomsorgenV föreslår skattehöjning – vill satsa på jämställdhet och kulturSD värnar KolaregårdenFör att åstadkomma detta avsätter Socialdemokraterna 4,9 miljoner kronor.
– I dag finns det två lediga platser på särskilt boende, det är sju personer som väntar på plats och är beviljade, och det är åtta som har lämnat in ansökan och väntar på besked. Det är brist på platser och det förbättras ju inte genom att lägga ned Kolaregården, säger Per Eriksson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
S vill höja bemanningen
Till skillnad från M, C och KD satsar S 1,5 miljoner kronor på höjd personaltäthet inom särskilda boenden. Det skulle innebära en höjning från dagens 0,68 till 0,70 personal per vårdtagare.
Detta, menar S, vill man göra för att skapa en bättre arbetsmiljö för personalen och för att öka servicen till de äldre.
– Det skulle förbättra arbetsmiljön för vårdpersonalen, underlätta schemaläggningen och kan minska behovet av timanställda, säger Per Eriksson.
Ett trygghetspaket
S vill att ett trygghetspaket tas fram för att minska otryggheten i kommunen. En satsning på detta vill partiet se med 700 000 kronor.
– Vi vill prioritera trygghet och säkerhet. I detta ligger även en satsning på 100 000 kronor för att tända upp den nedsläckta gatubelysningen, säger Eriksson.
Avgiftsfri kulturskola
På kulturområdet vill S se en satsning på ökade öppettider på biblioteket och en kostnadsfri kulturskola.
I likhet med M, C och KD vill även S se en fortsatt satsning på hemmaplanslösningar inom individ- och familjeomsorgen.
Per Eriksson (S) har tidigare skrivit en motion om behovet av slyröjning och ökad skogsskötsel, en ökad satsning på detta finns med i budgeten på 1 miljon kronor.
Lägre plusresultat
Eriksson berättar att S vill använda de pengar som regeringen har tillfört kommunen för att höja kvaliteten inom äldrevården. Vidare väljer S att prioritera ett lägre plusresultat än de styrande partierna.
– Det gör vi till förmån för de behov som invånarna har här och nu. Vi lägger oss på 1 procent i överskott istället för 1,5 procent som styret gör. Vi väljer att inte öronmärka det tänkta överskottet till eventuell framtida nybyggnation inom äldreomsorgen. Det finns alldeles för mycket oklarheter om vad som kan behövas, säger Eriksson.