Hoppa till huvudinnehållet

M, C och KD avsätter mångmiljonbelopp för äldreomsorgen

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
M, C och KD avsätter många miljoner för framtida behov inom äldreomsorgen.
M, C och KD avsätter många miljoner för framtida behov inom äldreomsorgen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Äldreomsorgens framtida behov står i fokus när de styrande tre partierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna lägger fram sin budget i Bengtsfors kommun.

Läs också

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna lägger en budget där man räknar med ett överskott på 14,9 miljoner kronor.

– Av dessa 14,9 miljoner sätter vi av 10 miljoner för äldreomsorgen. Vi ska även sätta av lika mycket från 2021 års positiva resultat. 20 miljoner kronor totalt, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Särskilda boenden

Eftersom antalet äldre blir allt fler i kommunen kommer det att krävas fler lägenheter i särskilt boende.

– Det är troligt att vi kommer att behöva rusta upp våra särskilda boenden. Ett annat alternativ är att bygga ett helt nytt boende. Vi får värdera olika alternativ innan vi bestämmer vilken väg som passar oss bäst, säger Stig Bertilsson.

Under nästa år ska Bengtsfors kommun revidera sin äldreomsorgsplan.

– Det kommer att krävas investeringar inom äldreomsorgen inom några år. För att vi inte ska behöva låna upp hela det belopp som kommer att krävas avsätter vi nu själva de här pengarna, till att börja med. Det är viktigt att kunna göra genomföra det som behövs med vår egen ekonomi, säger Bertilsson.

Hemmaplanslösningar

– Även inom skolan väntar kostnadskrävande investeringar, bland annat i lokaler när sexorna ska vara kvar på Bäckeskolan, Ekhagsskolan och Franserudsskolan, menar Bertilsson.

Inom det sociala området fortsätter satsningen på hemmaplanslösningar inom individ- och familjeomsorgen, vilket innebär att kommunen väntas spara 2,5 miljoner kronor under 2022.

– Det har gjorts en helt ny organisation på det sociala området där hemmaplanslösningar är en viktig del för att kunna minska antalet institutionsplaceringar som är väldigt dyra. Vi bedömer också att vi ska kunna minska det ekonomiska biståndet med drygt 1,1 miljoner kronor genom strängare krav och effektivare kontroll, säger Bertilsson.

Tekniska området

En annan stor besparing görs inom det tekniska området. Det kommer inte att tillsättas någon ny teknisk chef efter Urban Ericsson som har lämnat sin tjänst och det räknar man att spara 1 miljon kronor på.

– Övergångsvis har kommunchefen Göran Eriksson även teknisk chefs ansvar. Förändringar behövs och sannolikt kan vi bli effektivare genom att lägga kommunens och Bengtsforshus fastigheter i gemensam förvaltning, säger Bertilsson.

1 miljon kronor ska man spara på skolskjutsarna, vilket sker efter att antalet elever blivit färre och att sjätteklassarna blir kvar på Bäckeskolan och Ekhagsskolan.

Satsning mot sly

När det gäller satsningar har Dalslänningen redan rapporterat att budgeten för slyröjning och skogsskötsel kommer att höjas med 1 miljon kronor.

Här märks också bland annat en ökning av anslagen till bidrag till enskilda vägar på 200 000 kronor. 200 000 kronor avsätts också för Campus Dalsland och samma summa för fritt vald hemtjänst. 100 000 kronor avsätts för extra underhåll av gatubelysning, samma belopp avsätts till en näringslivsmässa.

Kolaregården

I väntan på besked från förvaltningsrätten gällande överklaganden av beslut om nedläggning avsätts 2,5 mkr till drift av Kolaregården.

2,5 miljoner kronor läggs på anslagen för oförutsedda konsekvenser av statsbudgeten. 5,3 miljoner kronor kostar det att komplettera investeringsbudgeten för att lösa trafiksituationen kring Bengtsgården. Halva det beloppet bidrar Trafikverket med.

Bengtsfors kommun har redan fattat beslut om en oförändrad skattesats för 2022, det vill säga 22,92 procent.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBudgetarCenterpartietKristdemokraternaModeraternaPolitikStig BertilssonÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.