Snöproduktionen igång på Hanebol och Högheden: ”Hoppas på luciapremiär”

Publicerad:
Både på Hanebol och Högheden är snökanonerna igång. Långvarig kyla bäddar för en tidig säsongspremiär. Foto: Fredrik Tacacho

Kyla – men ingen snö. Då hjälper vintersportklubbarna kung Bore på traven genom att dra igång snökanonerna. Åmåls OK siktar på att öppna ett längdskidspår lagom till lucia. Höghedens SLK håller tummarna för att kunna öppna anläggningen till julhelgen.

Köldgraderna och en långtidsprognos som visar på ihållande minusgrader ett par veckor framåt har fått fart på snömakarna i trakten. Åmåls OK drog igång Hanebolskanonerna på tisdagskvällen.

– Vi maxar anläggningen och har tio kanoner igång. Det gäller att passa på nu när kylan har kommit, säger Tomas Johansson i Åmåls OK, som sköter snöproduktionen på Hanebol

Det mesta av snön produceras på det så kallade ”snötorget”, några hundra meter upp i skogen, längs med enkilometersslingan.

– Kanonerna där har bäst prestanda och kan köras även i lite varmare temperaturer, så där kör vi dygnet runt så länge temperaturen tillåter.

Utmed spåret finns även mindre kanonslädar. De körs endast nattetid eftersom de kräver lite kallare temperaturer.

Ett antal medlemmar i Åmåls OK går i skift för att hålla koll på snöproduktionen. Bland annat behöver snökanoner flyttas och ventiler bytas beroende på temperaturen.
Ett antal medlemmar i Åmåls OK går i skift för att hålla koll på snöproduktionen. Bland annat behöver snökanoner flyttas och ventiler bytas beroende på temperaturen. Foto: Fredrik Tacacho

Snöläggningen sköts av de runt 40 medlemmar som ingår i Åmåls OK:s snöläggningspool.

När ett första spår kan vara iordningställt är svårt att säga. Tillgången på maskiner för att köra ut snön och spåra med påverkar.

Klubben räknar med att producera snö en vecka framåt. Sedan ska snön köras ut, packas och spåras. Förhoppningen är att ha ett spår öppet till lucia i alla fall, säger Tomas Johansson.

– Att få till en luciapremiär är verkligen bra på våra breddgrader.

Liksom tidigare år är planen att börja med att prioritera ett kortare spår.

– Vi brukar lägga ett väldigt tjockt lager. Då vet vi att det håller bra även vid långvarigt mildare väder.

Då natursnön dröjer ordnar Åmåls OK och Åmåls kommun lokalt snöfall på Hanebol.
Då natursnön dröjer ordnar Åmåls OK och Åmåls kommun lokalt snöfall på Hanebol. Foto: Fredrik Tacacho

Även på Högheden i Edsleskog är det full produktion som gäller. Snökanonerna kördes igång tidigt på onsdagsmorgonen.

– Vi har kopplat på så mycket vi kan, med full kapacitet, säger Ulf Godtman från Höghedens SLK.

Ena halvan av huvudbacken och liftgatan prioriteras i första hand. Därefter kommer snläggarna att fortsätta med resterande del av huvudbacken samt barnområdet.

När backen kan öppna för säsongen är det svårt att sia om, säger Ulf Godtman:

– Det beror på hur kallt det är och om allt fungerar. Har vi tur kanske vi kan öppna, i alla fall delar av backen, till julhelgen.

Åmåls OK fokuserar i första hand på ett kortare spår som ska kunna stå emot plusgrader väl.
Åmåls OK fokuserar i första hand på ett kortare spår som ska kunna stå emot plusgrader väl. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

AlpintÅmåls OKHanebols friluftsområdeHöghedenHöghedens SlalomklubbLängdskidåkningSnökanon

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare