Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkor i Dalsland kräver covidpass: ”En jättesvår fråga”

Publicerad:
Från en tidigare adventskonsert i Steneby kyrka med Bengtsfors Musikkår och Steneby kyrkokör tillsammans.
Från en tidigare adventskonsert i Steneby kyrka med Bengtsfors Musikkår och Steneby kyrkokör tillsammans. Foto: Jan Lorentsson

När Steneby pastorat på söndag arrangerar sina två adventskonserter i Steneby kyrka krävs det covidpass av besökarna.

– Vi följer folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger kyrkoherde Lena Hildén i Steneby.

I Ärtemarks pastorat blir det samma åtgärd i samband med måndagens Julkonsert i Bengtsfors kyrka.

Även vid den konsert som anordnas i Högsäters kyrka på söndag med Refreshments krävs covidpass enligt arrangören.

De nya regler som gäller i det här fallet är allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare. Då måste besökare över 18 år kunna visa upp covidpass på att de är vaccinerade.

Vid avskedskonserterna, som inte sällan fyller kyrkan till sista plats, medverkar både Stenebykören och Bengtsfors Musikkår. I antal är de tillsammans lite drygt 50 personer.

– Utan covidpass skulle vi bara kunna bereda en publik på 49 personer att närvara, säger Lena Hildén.

Jättesvår fråga

Till den Julkonsert med Ingvild och Trond Nagell-Dahl, Jon Lotterud samt Bengtsfors Gospel som anordnas i Bengtsfors kyrka på måndag av Ärtemarks pastorat i samarbete med Sensus kommer covidpass att krävas:

– Orsaken är att med medverkande, kör och publik blir det uppåt 125 till 130 personer. Vi skulle kunna minska antalet deltagare till under 100, men då blir det inte chans för så många att delta, säger Dag Bjaaland om håller i arrangemanget.

– Det här är en jättesvår fråga för kyrkan. Ett problem jag ser är de äldre som vill gå på konserten, men som kanske har svårt att få fram ett digitalt pass även om de är vaccinerade, säger Bjaaland.

Starka känslor

Inom kyrkliga kretsar har kravet på covidpass väckt starka känslor. Det strider både mot religionsfriheten och den personliga integriteten, menar man. Andra anser att sådana argument får stå tillbaka under den pågående pandemin.

Från en tidigare julkonsert i Bengtsfors kyrka med Ingvild Nagell-Dahl, Jon Lotterud samt Bengtsfors Gospel.
Från en tidigare julkonsert i Bengtsfors kyrka med Ingvild Nagell-Dahl, Jon Lotterud samt Bengtsfors Gospel. Foto: Helena Lindgren

Vid adventskonserterna och andra samlingar som julotta, då det inte är ovanligt med över 100 besökare, kommer kommer två vaktmästare att vara i tjänst. Deras uppgift blir att kontrollera besökarnas covidpass, samt legitimation. Även vid större begravningar kan det bli aktuell med covidpass liksom vid förestående luciakonserter.

Gratis covidpass

Covidpass får man gratis via E-hälsomyndigheten. Dels i mobiltelefonen, dels med möjlighet att skriva ut passet på papper.

– Själv har jag skrivit ut mitt covidpass i flera kopior så jag har lättillgängligt i handväskan och i bilen, säger Lena Hildén.

Som kyrkoherde och därmed arbetsledare för pastoratet följer hon noga vad som händer när det gäller folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer.

Länsstyrelsen kontrollerar

Länsstyrelsen i Västra Götaland har aviserat att man kommer att genomföra kontroller vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 besökare.

Artikeltaggar

AdventÄrtemarkCoronavirusetLena HildénMotion och hälsaNyheterPandemiSteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.